Domů    
Vodíkový závod s časem
Pavel Šmejkal 16.4.2019

Pátý ročník národního finále závodů autíček na vodíkový pohon v Ostravě bude výjimečný počtem závodních týmů a atraktivním programem pro návštěvníky všech věkových kategorií. Dva dny dramatických závodů Horizon Grand Prix představí 17. – 18. 4. 2019 v Trojhalí v Ostravě energii budoucnosti – vodík a nadějné technické talenty ze středních škol České republiky.

Inovace, čas, design, ale také úsporný výkon, to budou nejčastěji skloňované termíny během šestihodinového závodu, který završí několikaměsíční práci na výrobě a vývoji modelů aut na vodík. Nejedná se o běžnou „modelařinu“, ale o čtyřměsíční projektovou spolupráci studentů, pedagogů a odborníků z vysokých škol nebo přímo z praxe.

Učitelé na programu oceňují nejen dodané výukové pomůcky, ale zejména zápal, se kterým studenti získávají poznatky z oblasti obnovitelných zdrojů a čisté mobility. Letošního pátého ročníku se účastní rekordních 28 středoškolských týmů z ČR. Od roku 2014 se program Horizon Grand Prix rozrostl na téměř 200 týmů po celém světě.

Edukativní přínos projektu Horizon Grand Prix se nám potvrdil v minulém ročníku, a proto jsme rádi vyhověli žádostem dalších škol o podpoření jejich účasti. Držíme palce týmům Nadace Unipetrol, ale pochopitelně přejeme vítězství v národním finále všem účastníkům tohoto prestižního mezinárodního projektu.“ říká Julie Růžičková z Nadace Unipetrol, jedné z partnerských firem.

Program dále podporují i průmysloví lídři působící v Moravskoslezském kraji a pomáhají tak zvyšovat atraktivitu technického vzdělávání nejen v regionu, ale i v celé České republice. „Rozvoj technických dovedností pro studenty zábavnou formou určitě stojí za to podpořit.“ dodává Petra Macková Jurásková, mluvčí firem ve skupině Třinecké železárny – Moravia Steel.

Vidíme velký potenciál v podpoře studentských týmů z našeho kraje, kteří si chtějí vyzkoušet jak výrobu svého modelu auta na vodíkový pohon, tak se naučit týmové spolupráci a řešení problémů, což se jim v budoucí praxi bude velmi hodit.“ uzavírá Kateřina Churá z nošovické automobilky.

Hyundai je globálním lídrem v sériové výrobě ekologických vozů s alternativními pohony, a to včetně vodíkových palivových článků.

Po celou dobu bude pro návštěvníky Horizon Grand Prix připraven i doprovodný program. Mohou si vyzkoušet jízdu v elektromobilech, shlédnout zábavnou vědeckou show a seznámit se s nabídkou technických škol.

Související články
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Sto let vzbuzuje italská zkamenělina plaza úžas, zejména svou výjimečně zachovalou kůží, která se u fosilií starých 280 milionů let takřka nevidí. Psalo se o ni v knihách i článcích, až nyní ji ale vědci poprvé prozkoumali nejmodernější technologií. O překvapení nebylo nouze – a nepatřila vždy k nejpříjemnějším. Už od svého objevu v Itálii roku 1931 […]
Stal se předmětem muzejní expozice s rekordní návštěvností, posloužil k výrobě bionafty a zároveň jeho pouhá přítomnost obrací žaludek naruby. Řeč je o fenoménu posledního desetiletí, který se stal nákladnou daní za pohodlný život v městském blahobytu. V únoru 2018 vystavilo Londýnské muzeum kousek hroudy vydolované ze stokové sítě jedné z jeho městských částí. Exponát, který přilákal rekordní počet […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz