Domů     .Top
Móda spojená s technologií
Dagmar Garciová 25.3.2019

V rámci Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku bylo možné 24. 3. vidět kolekci AUDIRE FLUCTUS, která člověka ochrání před škodlivým elektromagnetickým vlněním, upozorní ho na aktivní zaměřování odposlechu nebo mu umožňuje slyšet polární záři.

To, co ještě před několika lety znělo jako sci-fi, se stává realitou. .

Výsledná hi-tech kolekce byla představena návrhářkou Ivou Burkertovou (ODIVI), designérkou Žil Vostalovou a umělcem Kryštofem Brůhou. Hlavním cílem projektu bylo spojit módu s technologií a vytvořit tak kolekci budoucnosti.

Tento koncept oblečení se zabývá detekcí a odstíněním elektromagnetického vlnění. Samotný oděv je v podstatě antiradiačním oblekem a přenosnou detekční aparaturou. Proto nese název Audire Fluctus, což v překladu z latinského jazyka znamená “poslouchat vlny”.

Kolekce Audire Fluctus má 3 části. První je svrchní vrstva, což je pokovená textilie, fungující jako štít, jež odráží elektromagnetické vlnění, které město vyzařuje. Sekundární vrstva je tvořena citlivou aparaturou, která detekuje elektromagnetické vlny v jejich neviditelném spektru.

Třetí část (undercover) je skrytá síť, která umožňuje oděvu neviditelné elektromagnetické vlnění zpracovávat a reprezentovat ho pomocí zvukových vibrací a zároveň má reflektivní charakter.

Pokovená izolační vrstva kolekce Audire Fluctus je schopna odstínit nízkofrekvenční až vysokofrekvenční elektromagnetické pole 0 Hz  – 300 GHz. To jsou dlouhé vlny, které využívají ponorky, družice, námořní doprava a rádia. K vysokofrekvenčním zařízením patří například mobilní telefony a wifi sítě.

„Elektromagnetické vlnění oficiálně škodlivé není. Nicméně o tématu elektrosmogu se stále provádějí výzkumy. Některé z nich ukazují, že v individuálních případech vliv vysokofrekvenčního vlnění může vyvolávat například bolest hlavy.

4G sítě se nepoužívají dost dlouho na to, aby studie ukázaly dlouhodobý vliv na člověka. A to se už pro Evropu plánuje pátá generace této technologie, která bude ještě intenzivnější,” vysvětluje Kryštof Brůha.

reklama
Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz