Domů     .Top
Co dělat, když se vám zpozdí let?

komerční sdělení

Zpoždění letu

Pokud se vaše čekání značně protáhne, musí vám podle evropského nařízení 261/2004 letecký dopravce poskytnout náležitou péči. Máte nárok na občerstvení, které odpovídá dané době čekání. Navíc máte bezplatně nárok na dva telefonní hovory nebo e-maily.

V případě, že se vaše čekání protáhne dokonce přes noc, máte navíc nárok i na nocleh v hotelu včetně dopravy z letiště do hotelu. Současně máte nárok i na finanční kompenzaci, pokud splníte několik podmínek.

Finanční kompenzace

Abyste měli nárok na finanční kompenzaci, do cílové destinace musíte přiletět minimálně s tříhodinovým zpožděním. Zpoždění musí být zaviněno dopravcem, nikoliv okolnostmi, které letecká společnost nemohla dopředu ovlivnit.

To znamená, že nesmí být let zpožděn kvůli špatnému počasí, živelné katastrofě, kvůli bezpečnostní situaci, stávce zaměstnanců a dalších subjektů v letectví, omezení provozuschopnosti letiště nebo řízení letového provozu.

Let musí realizovat dopravce s platným provozním povolením v některém státě EU, nebo aby daný let odlétal přímo z letiště v EU.

Výše finanční kompenzace

Pokud je zpožděný let, výši kompenzace určuje letová vzdálenost. U vzdálenosti do 1 500 km máte nárok na 250 euro.

Při letech ve vzdálenosti 1 501 až 3 500 km máte nárok na 400 euro a při vzdálenost vyšší než je 3 501 km je výše kompenzace 600 euro. Výjimkou pak tvoří lety konané uvnitř EU, za které vám při jejich zpoždění náleží odškodnění ve výši 400 euro i v případě, že je tento let delší než 3 501 km. Zde se jedná především o zámořská území, která náleží některému ze států EU.

Co dělat, když se o vás dopravce nepostará

Nastávají bohužel i případy, kdy se o vás dopravce nepostará a pak řešení situace zůstává pouze na vás. V každém případě je dobré mít u sebe dostatek finanční hotovosti. Pokud pravidelně užíváte léky, mějte při sobě pro případ zpoždění letu pravidelnou dávku na delší dobu a svůj příruční cestovní kufr dostatečně vybavte.

Pokud navíc letíte v časech, kdy se dá dopředu předpokládat, že nebude kde zakoupit jídlo a pití, je vhodné si něco přibalit s sebou, i když vás s tím nakonec do letadla nepustí.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz