Vánoce jsou pryč a v nejedné domácnostech už je připomínají jen usychající stromky, které z valné většiny skončí na skládce bez dalšího využití. To je bezpochyby škoda, a tak řada badatelů hledá způsoby, jak stromky dále využít..
Výjimkou v tomto ohledu nebyla ani skupina badatelů z University of Sheffield, která hledala způsob, jak rozložit lignocelulózu z borovicového jehličí a využít ji k tvorbě barev či sladidel.
Tým vedený Cynthií Kartey využil teplo a rozpouštědlo glycerolu k tomu, aby rozložil jehličí na dva komponenty, a sice tekutý (bioolej) a pevný. Právě bioolej se skládá převážně z glukózy, kyseliny octové a fenolu, což jsou látky, které se jako přísada dávají do řady produktů potravinářským sladidlem počínaje a ústní vodou konče.
Jen ve Spojených státech amerických se za jediný rok prodá asi 30 milionů živých vánočních stromků, hledání způsobů k jejich povánočnímu využití tak rozhodně nelze považovat za zbytečnost.