Jeden šálek černé kávy po ránu je podle vědců preventivním opatřením proti mozkovým onemocněním. Chemikálie uvolněná při procesu pražení kávy totiž zabraňuje tvorbě bílkovin, které jsou zodpovědné za vývoj nemocí. .
Uvolňovaná látka se nazývá fenylindan. Čím jsou pražené boby tmavší, tím se látky uvolňuje více. Tato chemikálie následně brání tomu, aby se bílkoviny (beta-amyloid a tau protein) shlukovaly mezi neurony, které stojí za vývojem Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby.
Pro to, aby byl rozsah účinků kávy dostatečně prokázán, je třeba věnovat více pozornosti fenylindanům, které se musí důkladněji prozkoumat, a zjistit, zda mají schopnost vstoupit do krevního řečiště nebo překročit hematoencefalickou bariéru.
Podle doktora Donalda Weavera, který je vedoucím stude, bude zapotřebí dalšího výzkumu, který by prokázal, do jaké míry jsou fenylindany přínosné v odvrácení kognitivního poklesu mozkové činnosti.