Domů     .Top
Bolí vás kosti a klouby? Seznamte se s nejčastějšími příčinami

komerční sdělení

Artritida, artróza, osteoporóza, osteoartróza, … to je jen zlomek nemocí, které mohou postihnout váš pohybový aparát. Jak se jim efektivně bránit?

Bolest zad je nejčastějším zdravotním problémem západního světa, který dohání zaměstnance k čerpání pracovní neschopnosti. S onemocněním páteře se podle statistik setká až 80 % populace. Páteř ale není jediná část kostry, která nám způsobuje bolesti a zdravotní komplikace.

Nešetrným zacházením, nezdravým životním stylem i stářím trpí všechny kosti a klouby lidského těla. Je na čase si říct, jak se těmto nepříjemným obtížím vyhnout.

Jaké nemoci postihují pohybový aparát nejčastěji?

Nejčastěji se vyskytujícím onemocněním kloubů je artróza a artritida, kosti zase nejvíce trpí osteoporózou.

Problémy pohybového aparátu však způsobují také skolióza páteře, vyhřeznutí meziobratlové ploténky, méně známá Bechtěrevova nemoc, Pagetova choroba a další.

Říjen, měsíc věnovaný osvětě a prevenci

V posledních letech enormně stoupá výskyt kloubních a kostních onemocnění, a to nejen u starší generace, kde nás to tolik nepřekvapuje, ale také u lidí v produktivním věku, což je alarmující.

To byl také hlavní varovný signál, proč se tématu začala věnovat mezinárodní zdravotnická organizace a v letech 2000 – 2010 vyhlásila Dekádu kostí a kloubů. Jejím cílem bylo zlepšit prevenci, diagnostiku i průběh léčby, podpořit výzkum a vývoj v této oblasti a přimět pacienty zapojit se do rozhodování o jejich péči.

Vše si každoročně připomínáme 10. na Světový den artritidy a revmatismu.

Stejný den také startuje Světový týden kostí a kloubů, který nabádá k dodržování preventivních opatření, jak zdravotním problémům předcházet.

V průběhu tohoto osvětového týdne je 16. 10. věnován Světovému dni páteře, 17. 10. Světovému dni úrazů a 20. 10. Světovému dni proti osteoporóze.

Vyhněte se umělému kyčelnímu nebo kolennímu kloubu

Nejčastěji jsou naše klouby poškozovány artrózou (osteoartrózou). Jde o degenerativní nezánětlivé onemocnění, při kterém kloubní chrupavka postupně ztrácí svou pružnost a je nahrazována kostí.

Její hlavní příčina bohužel prozatím není známá, rizikovými faktory jsou stáří, obezita, dědičnost a jednostranné zatěžování kloubu.

Projevuje se postupně bolestí kloubu při pohybu, později tzv. startovací bolestí (ráno a po dlouhé nečinnosti), v další fázi i klidovou bolestí. Nemocný se snaží klouby nezatěžovat, takže kulhá, vyhýbá se pohybu.

Při velmi vážných obtížích se přistupuje k náhradám kyčelních či kolenních kloubů.

Jak se endoprotéze vyhnout?

Trpíte-li nadváhou, rychle zhubněte.

Dbejte na vhodnou stravu bohatou na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.

Nezapomínejte na pravidelný pohyb, ideálně chůzi, plavání, jízdu ne kole nebo cvičení ve vodě.

Vyhýbejte se jednostranným zátěžím kloubů i dlouhému stání.

Příznivý vliv má také saunování.

Bolesti kloubů mohou vést až k invaliditě

Artritida je autoimunitní zánětlivé onemocnění kloubů postihující celé tělo symetricky na obou stranách. Vede k deformacím kloubní tkáně. Zasahuje nejdříve drobné klouby rukou a zápěstí, poté často i další klouby.

Pokud se zánět neléčí, může dojít k nevratnému poškození chrupavek a kostí, klouby se zdeformují, ztuhnou, ztratí pohyblivost a dokonce až v 50 % případů vedou k upoutání na vozík.

Vliv na propuknutí nemoci hrají dědičnost, genetika a životní styl, skutečná příčina však podobně jako u artrózy není známá.

Poznáte ji podle bolesti a tuhnutí kloubů, obzvláště po probuzení, objevují se otoky. Je provázena celkovou únavou, vyčerpáním, brněním rukou i mírnou horečkou.

Jak jí předcházet?

Myslete na vhodnou stravu bohatou na vápník, vitamín D, zinek a hořčík. Dopřávejte si dostatek zeleniny, mořských ryb, avokádo, sóju nebo olivový olej.

Kávu vyměňte za zelený čaj.

Máte-li nějaká kila navíc, zhubněte.

Hýbejte se. Ideální je chůze v pohodlné obuvi a plavání.

I lehký pád může způsobit nepříjemnou zlomeninu

Osteoporózu známou jakou řídnutí kostí trpí především ženy. Z kostní hmoty se postupně vytrácí vápník, který způsobuje jejich tvrdost. Kost se stává křehčí a snadněji se zlomí. Stačí lehký pád nebo špatné došlápnutí.

Proces řídnutí kostí začíná už po třicítce, problémy se však nejčastěji projevují po padesátce. Nejčastějšími příčinami jsou nedostatek vitamínu D, úbytek pohlavních hormonů, nedostatek pohybu, některé nemoci i užívání léků.

Onemocnění je poměrně dlouho nerozpoznatelné, prvním projevem bývají silné bolesti zad, dalším příznakem může být postupná ztráta tělesné výšky a rozvoj kulatých zad.

Na co zaměřit při prevenci?

Důležité je zvýšit příjem vápníků a omezit potraviny, které omezují jeho vstřebávání (př. bílé mouky, živočišné bílkoviny, špenát, mandle). Z minerálů je důležitý hořčík, který ukládání vápníků v kostech podporuje.

Dále pomáhají vitamíny D, C, a K.

Alespoň půlhodinu denně se hýbejte.

Doporučuje se nekouřit a omezit příjem alkoholu.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz