Domů     .Top
SpaceX plánuje v roce 2023 vyslat lidi na oblet Měsíce
Marek Felt 20.9.2018

Elon Musk informoval média, že by chtěl v roce 2023 vyslat na oblet Měsíce vesmírné turisty v čele s japonským podnikatelem Jusaku Maezawou, který v roce 1998 založil módní internetový obchod Zozotown.

Podle dostupných informací byl jeho majetek odhadnut na 2,9 miliardy dolarů, takže by pro něho za podobnou cestu nebyl problém zaplatit..

Kromě toho se Maezawa věnuje také hudbě a umění. A zejména z této oblasti by chtěl Japonec na cestu vesmírem pod názvem „Dear Moon“ pozvat šest až osm umělců z celého světa. Cesta nebude nijak levná. Předpokládá se, že vyjde až na pět miliard dolarů.

Část zafinancuje Maezawa a zbytek SpaceX pomocí projektu Starlink. Jedná se o soustavu družic, které mají poskytovat internetové připojení i v těch nejodlehlejších oblastech světa.

K cestě posádka využije služeb rakety BFR. Ta se bude skládat ze tří částí – opakovatelně použitelné rakety BFR, kosmické lodi a tankeru. Tato technologie by v budoucnu mohla posloužit k přepravě lidí na Mars a právě tento let bude takový testovací.

Celá sestava bude vysoká 118 metrů. Předpokládá se, že první testy se uskuteční již v příštím roce v texaském Brownsvillu. První lety by měly proběhnout o rok později z plovoucí plošiny.

S cestou komerčního obletu přišel Elon Musk již v roce 2017. Nejedná se tak o nový projekt. Tehdy chtěl využít rakety Falcon Heavy. Vzhledem k tomu, že vývoj rakety BFR pokračuje podle plánu a bez problémů, rozhodl se americký vizionář, že již nebude certifikovat Falcon Heavy pro vynášení lidí do vesmíru.

I proto pozměnil plány. Zároveň tím sice došlo k oddálení letu, to ale nic nemění na skutečnosti, že by se let měl nakonec opravdu uskutečnit.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz