Domů     .Top
Zastoupení žen v české vědě patří mezi nejhorší v Evropě

Národní kontaktní centrum – gender a věda Sociologického ústavu AV ČR, v. v. i vydalo před několika dny monitorovací zprávu o postavení žen ve vědě za rok 2016. Závěry nejsou pro vědkyně nijak povzbudivé, a to i ve srovnání se zeměmi bývalého východního bloku. Zpráva mapuje vývoj dat od roku 2005. A vyplývá z ní mimo jiné, že ve sledovaných ukazatelích patří Česko mezi nejhorší v Evropě.

Zastoupení žen mezi výzkumníky v roce 2016 opět kleslo, a to i přes nárůst žen v doktorandských programech. .

Ilustrační foto

Dobrá zpráva pro vědecký svět je ta, že počet zaměstnanců ve výzkumu a vývoji celkově roste, a to jak v jednotlivých profesích tak i v ostatních zaměstnáních ve výzkumu a vývoji. V roce 2016 pracovalo ve výzkumu a vývoji celkem 99 874 osob (tj.

65 783 plných úvazků – FTE), z toho 30 268 žen. Muži mají převahu ve všech zastoupených profesích a jejich podíl na celkovém počtu pracovníků se navíc zvyšuje. Naopak zastoupení žen mezi výzkumníky dlouhodobě klesá, v roce 2016 byl tento ukazatel zatím nejnižší od roku 2000, kdy se data v rozlišení podle pohlaví začala sbírat.

V mezinárodním srovnání patří úroveň zastoupení žen mezi výzkumníky v Česku k celkově nejnižším ze všech zemí Evropské unie. „Je nutné proto konstatovat, že český výzkum dlouhodobě není schopen dát příležitost kvalifikovaným ženám.

V Evropě patříme v tomto ohledu mezi nejhorší. Negativní dopady to má nejen na tvůrčí a profesní rozvoj konkrétních badatelek, ale zejména na český výzkum jako celek, neboť mu tak unikají nápady a řešení, jež by nás jako společnost mohly posouvat dál,“ píše v úvodu monitorovací zprávy Mgr.

et Mgr. Hana Tenglerová mimo jiné editorka a hlavní autorka monitorovací zprávy.

Kolik žen studuje?

Výzkumníci se samozřejmě zabývali i počtem budoucích vědeckých pracovníku, tedy jaký je podíl žen na magisterských studijních programech i na postgraduálních – doktorandských programech. Co se magisterských programů týče, tam je situace v posledních 11 letech stejná.

Například v roce 2016 bylo zastoupení žen na magisterských programech až 60%. Na doktorandském stupni žen dlouhodobě přibývá, ale na následném zastoupení žen ve výzkumu to nemá vliv. „Největší propad v zastoupení žen na pomyslné studijně profesní dráze je mezi doktorskými absolventy a výzkumníky samotnými,“ píše se ve studii.

I přesto, že v postgraduálních programech žen přibývá do vědeckého výzkumu jich nastoupí ještě méně, než v minulosti.

Jak si stojí ženy v jednotlivých oborech?

Nejvíce vědeckých pracovníků působí v technických vědách. Z celkového počtu vědeckých pracovníků jich na tomto poli pracuje 38%. Budoucí rozdíly v zastoupení žen a mužů v těchto oborech jsou znát již od magisterského studia.

Těsně za technickými vědami se drží přírodní vědy s 30% zastoupením žen. tyto dva obory společně představují 2/3 celkového počtu lidí působících ve vědeckém výzkumu. A právě v těchto oblastech vědeckého výzkumu jsou ženy zastoupeny nejméně.

Dokonce se zdá, že jejich podíl v těchto oborech ještě dále dlouhodobě klesá. Naopak v lékařském výzkumu je zastoupení žen stabilní. „V zemědělských, lékařských a sociálních a humanitních vědách převládají mezi studujícími i absolventy magisterského i doktorského stupně vzdělání ženy. V případě výzkumné profese se však zastoupení pohlaví otáčí ve prospěch mužů.“.

Vedoucí pozice a rozhodnutí patří mužům

V roce 2016 bylo celkově na akademické půdě zaměstnáno na plný úvazek 17 970 a jen necelých 36% procent smluv bylo uzavřeno mezi univerzitou a ženami. Z dlouhodobého pohledu je však situace stabilní a k žádnému dramatickému vývoji v zastoupení žen nedochází.

Výrazně nízké zastoupení žen je na nejvyšších stupních vysokoškolského vzdělání. V roce 2016 bylo z celkového počtu profesorů jen něco málo přes 15% žen a mezi docenty byly zastoupeny 25%. „Podobně jako je tomu ve výzkumu, nejvyšší zastoupení žen mezi akademiky najdeme v sociálních (44,2 %), lékařských (43,3 %) a humanitních vědách (41,0 %),“ stojí v monitorovací zprávě Postavení žen v české vědě za rok 2016. Rozhodování ve vědě je i nadále převážně v rukou mužů. V roce 2016 dosáhlo celkové.

zastoupení žen stojících v čele výzkumných, vysokoškolských a dalších institucí výzkumu a

vývoje dohromady jen 15,5 % (Akademie věd ČR, grantové agentury, Rada vysokých škol, Česká konference rektorů, Rada pro výzkum, vývoj a inovace apod.). V rozhodovacích,

strategických a kontrolních orgánech těchto institucí bylo zastoupení žen 19,3 %; v poradních a expertních orgánech jejich podíl dosáhl 18,0 %.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz