Domů     .Top
Tajemství sportovní podprsenky. Jak vybrat tu nej?
Martin Janda 11.9.2018

Možná vás to zatím nikdy nenapadlo, ale sportovní podprsenka má mnoho společného s vaší nejlepší kamarádkou. Pravá přátelství jsou pevná, dlouhotrvající, pohodová a v neposlední řadě – krásná. A přesně taková by měla vaše nová sportovní podprsenka být!.

Asi namítnete, že nejlepší přítelkyni máte jednu nebo třeba maximálně tři a konkurenci jste při jejich výběru nezkoumaly, zatímco najít tu správnou sportovní podprsenku bude zdlouhavější proces. Nezoufejte, projděte si seznam níže uvedených vlastností, které by ta vaše pravá určitě měla mít, a pak se s klidem vydejte na „lov”.

Pohodlná

Jestli váháte, zda si sportovní podprsenku vůbec pořizovat, když si čas na sport najdete třeba jen jednou týdně, tak odpovídáme ano, určitě! Jakákoli klasická podprsenka vám neposkytne potřebnou oporu a pohodlí při prudším pohybu a vaše ňadra si takové zbytečné namáhání rozhodně nezaslouží.

„Pamatujte, že pokud prsům v pohybu neposkytnete adekvátní oporu, jejich poklesu do budoucna už nijak nezabráníte. Kvalitní sportovní podprsenky dokážou při prudkém cvičení snížit pohyb prsou až o polovinu, takže dámy, moc se nerozmýšlejte,” radí Žaneta Fidrantová, zástupce značky Kari Traa .

Pevná

Vazivo ženských prsou je měkké a při častém nenošení podprsenky (nebo nošení té s nedostatečnou oporou), vlivem gravitace či genetiky, se prsa vytahují a poklesávají. Proto je pevnost obzvlášť důležitým parametrem při výběru sportovní podprsenky.

Materiály, z nichž se podprsenky na sport vyrábějí, jsou ale zároveň i pružné a prodyšné, takže se nemusíte bát, že se v podprsence budete cítit příliš stažená. Vybírat můžete z podprsenek s tvarovanými košíčky, které ňadra pevně drží na místě a hodí se pro namáhavější aktivity s prudšími pohyby, třeba běh, nebo můžete zvolit variantu bez košíčků, která prsa těsně přimkne k tělu.

Záleží jen na vás, který typ pro vás bude pohodlnější. Obecně platí, že čím větší poprsí je, tím pevněji by během pohybu mělo být staženo.

Dobře padnoucí

Dobře padnoucí podprsenka znamená, že se vám prsa neposunou ani nevypadnou při žádném, ani velmi prudkém pohybu. Nestyďte se a klidně si při zkoušení v kabince zaskákejte na místě, předkloňte se nebo si udělejte pár cviků, na které jste zvyklí.

Tak poznáte nejlépe, zda podprsenka poskytuje skutečně pevnou oporu a zda zůstává za všech okolností na svém místě. Některé podprsenky se dokonce prodávají s vyjímatelnými vycpávkami – ty mají v tomto případě čistě estetickou funkci, proto nechcete-li si prsa uměle zvětšovat, můžete je vyndat.

Důležité také je vybrat správnou velikost. Dá se říct, že by se měla shodovat s tou, kterou máte u klasických podprsenek, nicméně nemusí to platit vždy. Záleží spíše na výrobci, střihu a materiálu, proto vybírejte a zkoušejte pečlivě.

„Zlatým pravidlem při výběru jakékoli podprsenky je, že košíček by měl obepínat celé prso, nikde by nemělo být utlačeno ani přetékat, a podprsenka by vám měla tak akorát sedět, když si vložíte dva prsty pod její ramínka.

Tak nasimulujete velikostní výkyv, ke kterému dochází během pohybu,” vysvětluje Žaneta Fidrantová.

Kvalitní

Jak poznáte skutečně kvalitní podprsenku na sport? Opravdu kvalitní sportovní podprsenky nejsou úplně levnou záležitostí, nicméně vyšší investice do jednouho či dvou extra kvalitních kousků se vám několikanásobně vrátí.

A vězte, že největší radost z toho budou mít vaše prsa – nejenže zůstanou na místě, bez odřenin a otlaků, ale také budou pevnější až do vyššího věku. Aby vám podprsenka dlouho vydržela, je potřeba se o ni starat.

Můžete ji prát buď na nižší teplotu v pračce nebo ručně ve studené vodě. Vyhněte se avivážím, bělidlům a sušičce. Průměrná životnost sportovních podprsenek se udává v rozmezí 9–15 měsíců, dle intenzity nošení a materiálu, nebo také 30–40 vyprání.

Krásná

„Krása tkví v očích pozorovatele” – tento slavný citát Willliama Shakespeara jste jistě už někdy slyšely. I při výběru ideální sportovní podprsenky přesně pro vás si ho připomeňme. Doby, kdy v obchodech byly k dostání kousky jen v černé nebo šedé barvě, jsou nenávratně pryč a vy teď v podstatě máte neomezenou škálu možností.

Je libo lahvově zelenou, pruhovanou, duhovou nebo květinovou? Návrháři už ani ve sportovní módě fantazii meze nekladou, a tak máte před sebou nelehký úkol – spolehnout se na svoji aktuální náladu a instinkt a sáhnout prostě po té vaší!

Kromě zavedených velkých značek vyrábějících mimo jiné i sportovní spodní prádlo, jako jsou Nike, Reebok nebo Adidas, se můžete vydat i do méně probádaných vod. Jste-li fanynkou jógy, určitě navštivte e-shop americké značky Prana – jistě vás osloví svými jednoduše barevnými a boho motivy.

Pro konzervativnější ženy doporučujeme například tradiční značku dámského spodního prádla Anita, která kromě luxusních či mateřských podprsenek a plavek má i vlastní kolekci sportovního prádla. Jste-li sportovkyní tělem i duší, za povšimnutí též stojí neotřelá norská značka Kari Traa, nesoucí jméno po olympioničce v lyžařské akrobacii.

Za rozumné ceny a rovněž v nevšedních motivech nabízí každou sezónu sportovní podprsenky také třeba, pro někoho možná překvapivě, značka Tchibo.

Zdroj: Tisková zpráva

reklama
Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz