Domů     .Top
V Praze je do soboty k vidění telegram z Titaniku

Připomenou 100. výročí vzniku Československé republiky neopomněli ani filatelisté. Až do soboty 18. 8. mohou zájemci na filatelistické Světové výstavě Praga 2018 obdivovat v kongresovém hotelu Clarion například cenný Bombajský dopis nebo telegram z Titaniku.

Letos si zároveň připomínáme  100. výročí vydání první československé známky a dokonce 100. výročí založení Poštovního muzea. .

Foto: Praga 2018

„Máme tady 388 exponátů ze 68 zemí ze všech kontinentů, takže je tady pestrá paleta exponátů z Asie, z Tichomoří, z Austrálie, ze Severní, Jižní Ameriky a samozřejmě z Evropy,“ řekl Vít Vaníček, předseda organizačního výboru Praga 2018. Čestný dvůr hotelu Clarion hostí nejvzácnější a nejslavnější exponáty akce.

Mezi nimi jsou legendární známky prvního vydání ostrova Mauritius z roku 1847 s nápisem Post Office, kterých vyšlo jen několik stovek. Konkrétně jde o kompletní sérii červeného a modrého Mauritia a o tzv.

Bombajský dopis, na němž se nachází dvě známky červeného Mauritia. Pocházejí ze sbírky českého investora. Následně pak známky vycházely s pozměněným nápisem Post Paid. „Když se na přelomu 70. a 80. let 19. století zjistilo, že jsou bezpečně pravé, takže se o ně začali zajímat nejslavnější sběratelé světa.

Doslova na ně byl hon. To už nebyla ani otázka peněz, ale prestiže. Když se rozšířila informace, že jich zůstalo 500 – a našlo se jich asi deset v té době – tak zejména v Německu, které mělo velké styky s Mauriciem, a ve Francii se i obyčejní sběratelé snažili tuto známku najít.

Jednomu se to podařilo,“ řekl místopředseda organizačního výboru výstavy František Beneš. Ještě vyšší prestiž známkám dodal budoucí král a zapálený filatelista Jiří V. (1865 – 1936). Jednu dovezenou známku si v aukci koupil za astronomickou cenu 1450 liber.

Kolem roku 1905  to ve zlatých mincích bylo asi deset kilogramů. „Vypráví se, že při nějaké recepci ho oslovil dvořan a zeptal se ho, zda veličenstvo ví, že nějaký pošetilec utratil deset kilo zlata za jednu malou známku.

Budoucí král odpověděl: ‚Vím o tom, ten pošetilec jsem já.‘ Tím se známka dostala do nejvyšších sběratelských kruhů a bylo otázkou prestiže nejslavnějších sběratelů světa, aby ji měli,“ dodal Beneš.

Foto: Praga 2018

Bombajský dopis byl odeslaný roku 1850 z Mauricia do Bombaje. „Je to jediný dopis, na kterém jsou dvě červené známky. Je nejdražší na světě. V roce 1968 byl prodán v aukci v USA za ekvivalent, který tehdy odpovídal 300 kilogramům zlata,“ uvedl Beneš.

K vidění na výstavě je i telegram z Titaniku, který loď vyslala ve chvíli, kdy se potápěla, na loď Carpathia.

Doprovodný program

Přímo na výstavě si návštěvníci mohou nechat vyrobit známky s vlastním přítiskem. Pro rok 2018 připravila Česká pošta pro vytváření přítisků nový tiskový list se slavným motivem Hradčan od Alfonse Muchy.

Soutěžní exponáty jsou kromě Clarionu vystaveny v Poštovním muzeu, nesoutěžní jsou v Muchově muzeu. Součástí je výstavní burza Expo v hotelu Olympik Congress, kterou pořádá společnost Double Impact.

Na něm má několik stánků Česká pošta, která je poprvé generálním partnerem výstavy. Ta také vydala speciální známkové emise u příležitosti světové výstavy.

Více informací www.praga2018.cz

reklama
Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz