Jak bylo až dosud zvykem, nacházely se čárové kódy u potravin především na jejich obalech. Že je to jediný funkční způsob? Ale kdeže! Vědci v současnosti pracují na tom, aby bylo možné nastříkat kód přímo na maso.
Vede je k tomu ušlechtilý cíl – chtějí zamezit podvodům, kdy je kupříkladu koňské maso prezentováno jako hovězí.
Novinka od firmy Pricewaterhouse Coopers (PWC) bude postavená na bází jedlého (netoxického) oxidu křemičitého. Kód, který by měl být na maso aplikován, by posléze umožnil zákazníkům zjistit vše potřebné o kupovaném kusu, původem počínaje, přes stravu, kterou zvíře konzumovalo, až po způsob zpracování masa po porážce.
Nutno podotknout, že zde nehovoříme o plánech vzdálené budoucnosti, nýbrž o pouhých několika měsících, než se první kusy hovězího masa s nastříkaným kódem objeví na pultech australských a čínských obchodů…