V dnešní době existuje tak obrovské množství nejrůznějších diet, že není jednoduché vybrat tu pravou. Pravidla o tom, co jíst a jakým potravinám se naopak vyhýbat, se různí a mnohdy nám můžou i pěkně zdravotně zavařit.
Proto přinášíme fakta o dietě, která prostě nelze popřít. Podívejte se na 10 důležitých pravidel diet a hubnutí..
Přirozené potraviny jsou zdravější než průmyslově zpracované
Průmyslové zpracování potravin vede k tomu, že přicházíme o mnoho cenných látek a živin. Kromě toho, že výrobci z potravin odstraňují zdravotně důležité látky, obdaří je navíc mnoha chemickými látkami, přidaným cukrem a trans mastnými kyselinami.
Pro své zdraví můžete udělat jen to, že tyto upravené výrobky maximálně omezíte a nahradíte kvalitnějšími, ideálně domácími a přírodními. PestryJidelnicek.cz nabízí mnoho zdravých receptů a také tipů, jak zpracovávat potraviny po domácku a nepřijít tak o důležité živiny.
Rafinované sacharidy tělu neprospívají
Lidé se často hádají, zda větší zdravotní riziko představují tuky nebo sacharidy. Všichni se ale jistě shodnou na tom, že rafinované sacharidy jsou horší než nerafinované. Rafinované potraviny jsou hlavně cukry a rafinovaná mouka. Proces rafinace v podstatě znamená čištění.
V případě potravin jde tedy o to, že jsou tímto procesem zbaveny veškerých živin a antioxidantů, díky čemuž jsou našemu tělu v podstatě k ničemu. Rafinované potraviny navíc rychle zvyšují hladinu krevního cukru, což může vést k nejrůznějším problémům.
Přidaný cukr je noční můrou
Aby nám nejrůznější průmyslově zpracované potraviny více chutnaly, je do nich přidáváno značné množství cukru. Tento přidaný cukr mnoho lidí chápe jen jako tzv. prázdné kalorie, což znamená, že cukr neobsahuje žádné živiny.
Nadměrná konzumace přidaného cukru ale může způsobit mnohem větší komplikace než nedostatek živin. Přidaný cukr je totiž hlavní příčinou kardiovaskulárních chorob, cukrovky nebo obezity. Máte dojem, že trpíte nadváhou?
Výpočet BMI (body mass index) ukáže, jak na tom jste.
Trans mastné kyseliny škodí zdraví
Trans mastné kyseliny se vytvářejí zejména během průmyslového ztužování tuků. Můžeme je proto často najít v trvanlivém pečivu a mražených těstech, v tyčinkách s čokoládovou polevou nebo v plněných oplatkách. V minulosti se tyto tuky nepovažovaly za nijak zvlášť škodlivé, ale vědci v posledních letech jasně prokázali jejich negativní vliv na naše zdraví.
Trans mastné kyseliny se podílejí na vzniku diabetu, obezity a srdečních onemocnění.
Doplňky stravy nikdy nenahradí skutečné jídlo
Lidé často sklouznou k tomu, že si místo dávky zeleniny či ovoce raději dají vitaminovou pilulku. Doplňky stravy ale nikdy nemohou plně nahradit skutečné potraviny. Skutečné potraviny totiž obsahují mnohem větší komplex potřebných látek, a je proto nezbytné dodržovat zásady zdravého stravování.
Pokud si lámete hlavu nad tím, jak zhubnout, a potřebujete „ušít“ jídelníček na míru, registrujte se a vyzkoušejte zdarma PestryJidelnicek.cz.
Omega-3 mastné kyseliny jsou životně důležité
Ne všechny tuky jsou pro naše tělo zákonitě špatné. Důkazem toho jsou omega-3 mastné kyseliny, které jsou nezbytné pro normální funkci nervového systému, podporují mozkovou činnost, snižují hladinu cholesterolu a jsou účinnou prevencí srdečních chorob.
Mezi jejich největší zdroje řadíme tučné ryby (nebo rybí tuk), které ovšem mnoho lidí nekonzumuje v dostatečné míře. To je chyba!
Konzumace zeleniny prospívá zdraví
Zelenina je prospěšná, to víme všichni. Málokdo si ale uvědomuje, jak nezbytnou součástí zdravého životního stylu ve skutečnosti je. Zelenina totiž obsahuje velké množství vitamínů, minerálních látek a stopových prvků.
Kromě toho je bohatým zdrojem vlákniny, antioxidantů a najdeme v ní také mnoho zázračných superpotravin. Dostatečná konzumace čerstvé zeleniny každý den je skvělou prevencí různých onemocnění, podporuje hubnutí a zvyšuje celkové zdraví.
Přísun vitamínu D se nesmí zanedbávat
Vitamin D je velmi specifický, protože v těle funguje jako hormon a jeho nedostatek je spojen se vznikem nejrůznějších závažných nemocí. Přijímáme ho kůží prostřednictvím slunečního záření.
Jeho příjem lze jen těžko zvýšit díky jídelníčku. Vitamin D lze nicméně konzumovat v podobě vitamínových doplňků a je dostatečně obsažen také v oleji z tresčích jater.
Neexistuje dieta vhodná pro všechny
Každý z nás je jiný, a proto se i množství diet různí. Na světě neexistuje jedna jediná ideální dieta, která by byla vhodná pro všechny. Každý si proto musí najít vlastní cestu, která mu vyhovuje. Hledání funkční diety někdy vyžaduje mnoho zkoušení, ale mělo by se vždy odvíjet od pestrého jídelníčku a zásad zdravého životního stylu.
Podstatou efektivního hubnutí je samozřejmě také dostatečný pohyb, ať už jde o chození v přírodě, návštěvy fitness center nebo cvičení doma.
Základem úspěchu není jednorázová dieta
Radikální diety nikdy nejsou účinné. Trápit se hlady a potom bojovat s jojo efektem, když se konečně najíme, to není řešení.
Pro hubnutí nebo udržení štíhlé linie je mnohem efektivnější celková změna životního stylu. Zařazení zdravějších, prospěšnějších potravin do jídelníčku a omezení nezdravých návyků. Jedině změnou životního stylu dosáhnete úspěšných a hlavně trvalých výsledků.
Nevíte si rady, jak na to? Vyzkoušejte zdarma PestryJidelnicek.cz. Stačí se jednoduše registrovat a můžete hubnout přirozeně a zdravě.