Domů     .Top
Olomoucká zoo představila 20. mládě v přírodě vyhynulého lva berberského

Cesta k 20. mláděti lvů berberských byla trochu trnitá. Šimon a Lily už úspěšně odchovali šest mláďat, z nichž poslední, Terry a Basty, odjeli ve svých dvou letech do Zoo Liberec. Nastalo napínavé období, kdy se osvědčený chovný pár pokoušel o další potomstvo.

Ne vždycky jde rozšíření rodiny jako po drátkách a čekání se protáhlo na tři roky. Narození alespoň jednoho živého mláděte bylo velkým příslibem, tím spíš, že se o potomka začala matka ihned vzorně starat. Z jejího chování je navíc patrné, že i pro ni je to vytoužené mládě..

Foto: Malý lev Thembi (Naděje)/Zoo Olomouc

I tatínek lvíčete je zkušený, vzorný a ledacos svému potomkovi odpustí. „Lev Šimon je na koťata pokaždé hodný. Má povahu po svém tatínkovi, což bylo nejzlatější zvíře, které jsme tady měli,“ podotkla ošetřovatelka Dana Reisigová a dodává:

„Dotýká se mláděte a když si s ním malý Thembi hraje takovým tím rabiáckým způsobem, že ho kouše do ocasu a uší nebo po něm skáče, tak většinou jenom zavrčí či se ožene ocasem,“ uvedla ošetřovatelka, podle které lev Šimon žádnému ze svých mláďat nikdy neublížil.

Se lvicí a mládětem je ošetřovatelé spojili po dvou týdnech. I když je mládě nyní možné vidět, ošetřovatelé jsou stále opatrní a dopřávají čerstvé rodině klid. Ve vnitřní ubikaci je odstup určen dřevěnou ohrátkou.

Rodiče Thembiho chodí i do venkovního výběhu, v tuto dobu se však jejich potomek zatím ukrývá v zadní části ubikace, kde se cítí bezpečně.

Chov v Zoo Olomouc

Historicky první lvi berberští přijeli do Olomouce v roce 1979. Základ chovu však přinesl až rok 1993 s párem – lvice Zana a samec Vilém. Šimon (*2005 Olomouc) a Lily (*2007 Belfast) tvoří současný chovný pár.

Lily vyrůstala v péči člověka a psí feny plemene Akita Inu, přesto se dokázala už třikrát vzorně postarat o své potomky. Zoo Olomouc je jedna z mála zahrad v Evropě, kde se tento poddruhu lva rozmnožuje a má tedy nezanedbatelný podíl na zachování jeho populace.

Od roku 1995 zde bylo díky zkušenosti ošetřovatelů, dobrým chovatelským podmínkám a s přispěním štěstí odchováno celkem 20 mláďat.

Foto: Thembi se svou matkou, lvicí Lily/Zoo Olomouc

Příběh berberského poddruhu

Dříve obývali oblast celé severní Afriky. Od poloviny 20. století je tento poddruh lva považován za v přírodě vyhynulý. Informace o úplném vyhubení vyvrátila před lety zpráva o jejich chovu ve lvinci marockého krále.

Ten ve svém soukromém lvinci choval poslední potomky berberských lvů. Z něj se pak rozšířili do jiných zoo. Lvi berberští se dnes chovají zhruba ve dvou desítkách zoo v Evropě a v několika v Asii. Jejich celková populace čítá kolem 80 jedinců.

Chovných berberských lvů je málo a příbuzenských vazeb mezi nimi příliš mnoho, proto je sestavení chovného páru velmi obtížné.

Lev berberský

Místem posledního přirozeného výskytu lva berberského (Panthera leo leo) byly nehostinné oblasti pohoří Atlas v severní Africe. Tmavá, bohatá hříva, pokrývající i lopatky a sahající až daleko na břicho a delší hustá srst, to vše náleží lvům berberským, kteří patřili s hmotností samců přes 200 kg k největším poddruhům.

Na rozdíl od jiných poddruhů lvů žili berberští lvi spíše samotářsky nebo v párech. Kořist těchto šelem tvořili především paovce, jeleni, gazely a někdy i domácí zvířata, čímž si oblibu u domorodého obyvatelstva rozhodně nevysloužili.

S jejich vyhubením započali už staří Egypťané a pokračovali i Římané, kteří lvy odchytávali a používali je k bojovým hrám s gladiátory. Pouze 9 kůží, 1 kostra a několik lebek z berberských lvů je dnes zachováno v muzeích.

Foto: Thembi po dvou měsících pouze na mléku ochutnává i maso/Zoo Olomouc

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz