Domů     .Top
Začne nová éra těžby?

Povrchové doly nestíhají pokrýt poptávku po vzácných kovech a kamenech. Státy a těžařské společnosti se už nějaký čas poohlížejí po oceánském dnu. Je to jen další způsob, jak kvůli zisku ničit přírodu nebo si na své přijdou i vědci?.

U hydrotermálních průduchů na dně oceánů, kde podle současné teorie vznikl život na zemi, se nachází nerostné bohatství. U tzv. černých kuřáků se doslova povalují rudy obsahující vzácné kovy, které jsou spolu s vodou o teplotě až několika stovek stupňů Celsia vyvrhovány ze zemského jádra.

Objevují se ve vulkanicky aktivních oblastech v hloubkách několika tisíc metrů pod hladinou. V takových hloubkách panuje obrovský tlak, který s každým dalším metrem zvyšuje bod varu z pozemských 100 až na 400 stupňů Celsia.

Tato vroucí voda rozpouští horniny a přináší s sebou z nitra země vzácné kovy. Při vývěru do ledové oceánské vody, která má kolem 2 stupňů Celsia, tyto látky vytváří černý oblak. Podle něho hydrotermální průduchy dostaly pojmenování – černí kuřáci.

Mořské dno tvoří asi 70 procent plochy zemského povrchu, potencionálně se tedy jedná o obrovský prostor k těžbě.

Hrudky plné nerostného bohatství

Kolem aktivních, ale i již zaniklých černých kuřáků se v hloubkách několika kilometrů nalézají tzv. polymetalické konkrece (anglicky polymetallic nodules). Z hlubin zemského jádra byly vyneseny vzácné kovy –  kobalt, molybden, nikl, lithium, měď a další.

I když jsou málo známé, jsou využívány pro výrobu elektroniky a také v raketovém, vojenském průmyslu. Jejich spotřeba roste také s narůstajícím využitím solárních panelů nebo baterií pro elektromobily.

„Kromě barevných kovů je v polymetalických konkrecích ve vyšším množství zastoupeno i železo. To ale vyplývá jen z toho, že je v chemické vazbě. Z hlediska podmořské těžby není zajímavé,“ říká Antonín Pařízek z odboru surovinové politiky ministerstva průmyslu a obchodu.

Za to manganu, který se používá pro tvrzení oceli, se v hrudkách nachází a jeho tam dost. Polymetalické konkrece jsou velké několik centimetrů a s trochou nadsázky je stačí sesbírat z mořského dna. Podstatnou komplikací je ale hloubka a finanční náročnost těžby pomocí podmořských robotů.

Aby bylo možné hrudky plné kovů vytěžit, bylo nutné provést dostatečný vědecký průzkum a samozřejmě taky ověřit finanční návratnost a v neposlední řadě ekologické dopady celé těžby.

Historie podmořského bádání

První hydrotermální průduch byl objeven v roce 1977 poblíž Galapág americkým Národním úřadem pro oceán a atmosféru (NOAA). V sedmdesátých a osmdesátých letech 20. století se rozpoutal zájem o poklady ukryté na a pod mořským dnem.

Za hranicí 200 kilometrů od pevniny ležel prostor, který nenáležel nikomu a vlastně všem. Největší plošnou ekonomicky využitelnou akumulací polymetalických konkrecí na oceánském dně tvoří pás východně-západního směru, uvnitř zlomového tektonického pásma Clarion-Clipperton v subtropické části severního Pacifiku.

Oblast má celkovou rozlohu 9 milionů kilometrů čtverečných. Na dně Pacifiku v hloubkách 3800 až 4800 metrů se nachází zásoby miliard tun složením unikátní suroviny, která na kontinentálních ložiscích nemá konkurenci.

 A právě tento fakt rozpoutal novodobou „zlatou horečku“, která by podle odborníků měla naplno vypuknout za zhruba deset let.

Česko má své bohatství na dně

V roce 1987 byla založena společnost Interoceanmetal a jednou ze zakládajících zemí bylo tehdejší Československo. Po změnách v politickém vedení členských států se společenství téměř rozpadlo. Nakonec v něm zůstalo pět států – Česko, Slovensko, Bulharsko, Polsko, Ruská federace a také Kuba.

Každý ze členů Interoceanmetalu do společenství ročně přispívá 150 tisíc dolarů ze státního rozpočtu (zhruba 4 200 000 Kč). Každý ze států vlastní dvacetiprocentní podíl, tedy až na Kubu, která ve společenství sice je, ale neplatí žádné poplatky ani nemá nárok na vyplácení případných výnosů.

V roce 1992 přidělila OSN Interoceanmetalu průzkumné území o velikosti 150 tisíc kilometrů čtverečních v podmořském údolí mezi Havají a Mexikem. Podle regulí úřadu se však organizace musela poloviny území vzdát ve prospěch zemí třetího světa.

Certifikát od OSN opravňuje Interoceanmetal k těžbě a průzkumu dna o rozloze 75 tisíc kilometrů čtverečných. Území o téměř takové velikosti jako je Česko je přesně vymezeno geografickými souřadnicemi.

Těžba pod povrchem

V podmořské pánvi Manus u pobřeží státu Papua-Nová Guinea v jihozápadní části Tichého oceánu se nalézá ložisko rudy s vysokým obsahem zlata. V roce 2011 získala povolení k těžbě jako první kanadská společnost Nautilus Minerals.

Za úspěšnou těžbu zlata se považuje taková, kdy se z vytěžené 1 tuny substrátu podaří získat 1 až 4 gramy zlata. V podmořské lokalitě se podařilo získat 12,5 gramu z 1 tuny vytěženého substrátu. Hodnota ložiska se odhaduje celkově asi na 2 miliardy dolarů.

Na dně v hloubce více než 2000 metrů nalezla také rudy obsahující měď a stříbro.

Sběr diamantů

Nejtvrdší známý minerál na naší planetě je velmi žádaným zbožím. K nelibosti milovníků diamantů se povrchové doly do roku 2030 vyčerpají. Podle odhadů již příští rok hrozí kvůli jejich nedostatku k rapidnímu nárůstu cen na světových trzích.

Těžařská společnost Namdeb (diamantový gigant De Beers se spojil s namibijskou vládou) vlastní několik speciálních lodí, které umožňují podmořskou těžbu diamantů. „Získat licenci pro těžbu je opravdu velmi složité.

Rozsah podmořské těžby budou ve velké míře limitovat ekologické aspekty i vyjednávání se státy, které chtějí mít na těžbě podíl,“ uvádí klenotník a majitel ALO diamonds Alojz Ryšavý.

Odplavené bohatství

Podle odhadů leží u namibijského pobřeží 80 miliónů karátů nezpracovaných diamantů. Což je množství odpovídající 60 % celkové světové produkce během jednoho roku. Pocházejí ze stejných 80 až 90 miliónů let starých ložisek, které se těží v povrchových dolech.

Diamanty jsou usazené v mořském sedimentu vyplaveném Oranžskou řekou. Jedná se o velmi tvrdé diamanty s minimálně dvakrát vyšší hodnotou. Další neprozkoumané lokality pro těžbu diamantů se nacházejí u Havajských ostrovů a na severu Austrálie.

Jedinečný život

Oblasti kolem hydrotermálních průduchů jsou jedinečné biotopy. V prostředí, které je v podstatě kyselinou v tlaku několikanásobně vyšším, než jaký panuje na zemi a v teplotách přes 300 stupňů Celsia panuje tak rozmanitý život, že zůstává rozum stát.

Vědci vzhledem k finanční náročnosti takové oblasti zatím ještě řádně neprobádali. V podstatě ani nemáme přesné údaje o počtu takových míst na mořském dně. Kontrolovaná těžba, která by navíc mohla probíhat pouze kolem nečinných černých kuřáků, kde již život zanikl.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz