Nizozemská společnost Vivera vytvořila stoprocentně rostlinný „steak“, který je prý nerozeznatelný od skutečného kusu masa. Jedná se o výsledek několikaleté práce, při které bylo nejtěžší přesně vyměřit ideální poměr mezi sójou a pšenicí. .
„Nejtěžší bylo vyvinout strukturu, která by po kousnutí byla stejná jako maso. Musel tam být tlak proti zubům, ale steak musel stejně tak zůstat šťavnatý. Trvalo nám dlouho, než jsme došli k typické šťávě, kterou má hovězí,“ popisuje výrobu reklamní ředitel Vivery Gert Jan Gombert.
Nutno podotknout, že se nejedná o výrobek vzdálené budoucnosti, ale už nyní ho lze zakoupit v některých supermarketech na území Velké Británie a Nizozemska. Následovat má Německo, Francie, Itálie a bude-li produkt úspěšný, tak i další státy.
Zástupci Vivery jsou o zájmu o rostlinný steak přesvědčeni, protože by podle nich měl oslovit většinu zástupců vyhraněných skupin jako jsou vegetariáni, vegani, či lidé na dietě.
„Množství vegetariánů, veganů a flexitariánů toužilo po podobném produktu už roky. Díky uvedení výrobku na trh a produkci ve velkém měřítku si rostlinný steak nyní bude moci užívat velká skupina konzumentů.
Jeho vůně, chuť a konzistence je jen stěží rozeznatelná od skutečného masa a my jsme přesvědčení, že produkt uspokojí potřeby široké škály spotřebitelů,“ dodal na závěr Gombert.