Domů     Zajímavosti
Dnes je historicky první Mezinárodní den světla

Oslavy připravila organizace UNESCO, která ve svém sídle v Paříži přivítá řadu významných světových vědců, laureátů Nobelovy ceny, ale i představitele průmyslu a zástupce z oblasti umění, architektury, vzdělávání, nebo designu.

O jeho konání se rozhodlo loni na listopadové konferenci. Mezinárodní den světla je připomínkou prvního rozsvícení laseru na světě..

https://youtu.be/acelisSU6Nw

Oficiální video „Day of light“

Jeho konstruktérem byl americký fyzik a inženýr Theodore Harold Maiman (1927 – 2007). Po prvních testech ho představil v červenci 1960 na konferenci v Manhattanu. Později na svůj vynález získal patent.

Britská Královská akademie věd hovoří o vynálezu laseru jako o objevu 20. století a jeho význam na poli vědy stále roste.

Oslavy v Česku

V České republice se k oslavám připojila i laserová centra v Dolních Břežanech u Prahy, kde sídlí ELI Beamlines a HiLASE. HiLASE na svých webových stránkách píše: „V historii laseru, který je dokonalým příkladem toho, jak vědecký objev může společnosti přinést revoluční výhody v mnoha oblastech, hráli čeští vědci vždy významnou roli.

Byli jsme po USA a Sovětském svazu třetí zemí, která měla vlastní laser už v roce 1962. Není tedy překvapením, že při slavnostní inauguraci v Paříži bude přítomen i český vědec Tomáš Mocek, koordinátor výzkumného programu „Světlo ve službách společnosti“ Strategie AV21 a vedoucí centra HiLASE v Dolních Břežanech.“ Mocek se k slavnostem v Paříži vyjádřil takto: „Vyhlášení 16. května Mezinárodním dnem světla je důkazem klíčového významu laseru a světelných technologii pro člověka 21. století.

Je pro mne velká čest účastnit se slavnostního inauguračního ceremoniálu v centru UNESCO v Paříži a důstojně reprezentovat Českou republiku v tomto strategickém oboru.“.

Co je laser?

Světlo lze rozdělit na různé vlnové délky například pomocí hranolu na jednotlivé složky – spektra. Rozklad světla můžeme pozorovat i za deště, když svítí slunce a objeví se duha. Slovo laser je zkratkou z anglického Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation, což v překladu znamená „zesilování světla stimulovanou emisí záření“.

Jedná se o záření elektromagnetické, které je definováno vlnovou délkou (frekvencí) a je tzv. monochromatické – jednobarevné. Vlnová délka světla souvisí s jeho barvou – nejmenší vlnovou délku má světlo fialové, největší světlo červené.  Laser obsahuje pouze jednu vlnovou délku z celého světelného spektra, a tím můžeme pozorovat jednobarevný úzký provazec.

Další jeho vlastností je koherentnost. Paprsky laseru jsou oproti běžně viditelnému světlu uspořádané a jeho jednotlivé vlny cestují prostorem společně.

Jeden provazec světla

Světlo obecně vzniká přechodem atomů z vyššího do nižšího energetického stavu. A to laserové je „disciplinované“ světlo vybuzené (excitované) vnějším podnětem, kdy jednotlivé atomy vyzáří fotony „na povel“.

Cílem vědců je co nejvíce atomů dostat do vybuzeného stavu a pak, aby v takovém stavu atomy zůstaly co nejdéle. K tomu využívají tzv. aktivního prostředí. U prvního laseru, který Maiman sestrojil, bylo jako aktivního prostředí využito rubínového krystalu.

 Pomocí dodané energie (výbojka podobná té u prvních fotoaparátů) a tzv. optického rezonátoru – optická dutina vymezená zrcadly – se měnila energetická hladina elektronů a tím docházelo k vyzařování fotonů.

Související články
Už dlouho se snaží program pivních speciálů Volba sládků Plzeňského Prazdroje podporovat rozmanitost českého pivního trhu. Zítra to můžete ochutnat. V březnu a dubnu se Prazdroj spojil se všemi fungujícími klášterními pivovary a společně uvařili velikonoční speciály Poutní: Poutní Březnové a nové Poutní Dubnové. Právě tato a další piva budou moci pivaři ochutnat už zítra (27. […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz