Domů     Zajímavosti
Dnes je historicky první Mezinárodní den světla

Oslavy připravila organizace UNESCO, která ve svém sídle v Paříži přivítá řadu významných světových vědců, laureátů Nobelovy ceny, ale i představitele průmyslu a zástupce z oblasti umění, architektury, vzdělávání, nebo designu.

O jeho konání se rozhodlo loni na listopadové konferenci. Mezinárodní den světla je připomínkou prvního rozsvícení laseru na světě..

https://youtu.be/acelisSU6Nw

Oficiální video „Day of light“

Jeho konstruktérem byl americký fyzik a inženýr Theodore Harold Maiman (1927 – 2007). Po prvních testech ho představil v červenci 1960 na konferenci v Manhattanu. Později na svůj vynález získal patent.

Britská Královská akademie věd hovoří o vynálezu laseru jako o objevu 20. století a jeho význam na poli vědy stále roste.

Oslavy v Česku

V České republice se k oslavám připojila i laserová centra v Dolních Břežanech u Prahy, kde sídlí ELI Beamlines a HiLASE. HiLASE na svých webových stránkách píše: „V historii laseru, který je dokonalým příkladem toho, jak vědecký objev může společnosti přinést revoluční výhody v mnoha oblastech, hráli čeští vědci vždy významnou roli.

Byli jsme po USA a Sovětském svazu třetí zemí, která měla vlastní laser už v roce 1962. Není tedy překvapením, že při slavnostní inauguraci v Paříži bude přítomen i český vědec Tomáš Mocek, koordinátor výzkumného programu „Světlo ve službách společnosti“ Strategie AV21 a vedoucí centra HiLASE v Dolních Břežanech.“ Mocek se k slavnostem v Paříži vyjádřil takto: „Vyhlášení 16. května Mezinárodním dnem světla je důkazem klíčového významu laseru a světelných technologii pro člověka 21. století.

Je pro mne velká čest účastnit se slavnostního inauguračního ceremoniálu v centru UNESCO v Paříži a důstojně reprezentovat Českou republiku v tomto strategickém oboru.“.

Co je laser?

Světlo lze rozdělit na různé vlnové délky například pomocí hranolu na jednotlivé složky – spektra. Rozklad světla můžeme pozorovat i za deště, když svítí slunce a objeví se duha. Slovo laser je zkratkou z anglického Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation, což v překladu znamená „zesilování světla stimulovanou emisí záření“.

Jedná se o záření elektromagnetické, které je definováno vlnovou délkou (frekvencí) a je tzv. monochromatické – jednobarevné. Vlnová délka světla souvisí s jeho barvou – nejmenší vlnovou délku má světlo fialové, největší světlo červené.  Laser obsahuje pouze jednu vlnovou délku z celého světelného spektra, a tím můžeme pozorovat jednobarevný úzký provazec.

Další jeho vlastností je koherentnost. Paprsky laseru jsou oproti běžně viditelnému světlu uspořádané a jeho jednotlivé vlny cestují prostorem společně.

Jeden provazec světla

Světlo obecně vzniká přechodem atomů z vyššího do nižšího energetického stavu. A to laserové je „disciplinované“ světlo vybuzené (excitované) vnějším podnětem, kdy jednotlivé atomy vyzáří fotony „na povel“.

Cílem vědců je co nejvíce atomů dostat do vybuzeného stavu a pak, aby v takovém stavu atomy zůstaly co nejdéle. K tomu využívají tzv. aktivního prostředí. U prvního laseru, který Maiman sestrojil, bylo jako aktivního prostředí využito rubínového krystalu.

 Pomocí dodané energie (výbojka podobná té u prvních fotoaparátů) a tzv. optického rezonátoru – optická dutina vymezená zrcadly – se měnila energetická hladina elektronů a tím docházelo k vyzařování fotonů.

Související články
Světelný zábavní park Winter Wonderland znovu otevřel. Na 30 000 m² přináší více než 200 nových zářivých instalací inspirovaných pohádkovými a fantasy příběhy. V ceně vstupenky jsou zároveň neomezené jízdy na desítkách zábavných a adrenalinových atrakcí. Zvídavé děti čeká v parku naučná stezka o přírodě a o původu nejznámějších pohádek. Yvetta Blanarovičová, Lejla Abbasová, Lucie Benešová, Ivana Korolová […]
„Co si myslíte o našem úžasném firemním večírku?“ Asi by vám dalo trochu přemáhání říci, že večírek byl příšerný. Váš skór na tomto pomyslném dotazníku spokojenosti s večírkem by byl totiž ovlivněn nevhodně formulovanou otázkou. Sugestivní otázky jsou jedním z problémů v dotaznících, kterých se chtějí jejich tvůrci vyvarovat. Když se jim to nepovede, může to vypadat třeba […]
Největší český výrobce letadel, společnost AERO Vodochody AEROSPACE, pojmenovala svůj nejmodernější cvičný letoun L-39 Skyfox. Název odkazuje na dlouholetou tradici úspěšných československých letounů, jako byly L-29 Delfín nebo L-39 Albatros, a zároveň vystihuje jedinečné vlastnosti nového cvičného stroje. Aero letoun L-39 Skyfox produkuje v sériové výrobě a letos navíc slaví 105. výročí od založení. Za tu […]
Značka Kia vyvinula jako první na světě automobilové příslušenství vyrobené za použití plastů vytěžených organizací The Ocean Cleanup z Velké tichomořské odpadkové skvrny (GPGP). poskytovatele řešení trvale udržitelné mobility. Jedním z nejdůležitějších výstupů dosavadní spolupráce je rohož do zavazadelníku z plastů vytěžených z oceánu, kterou Kia v limitované edici uvede ve zcela novém modelu Kia EV3. Exkluzivní […]
Péče o domácnost byla v minulosti nikdy nekončící dřinou. Postupem času naštěstí vznikly nejrůznější stroje, které hospodyňkám jejich práci usnadnily. Dnes už si domácnost bez pračky či ledničky ani neumíme představit. Jak dlouhá byla cesta k efektivním domácím spotřebičům? Praní prádla bylo zpočátku náročnou fyzickou aktivitou, pralo se v řece či potoce a špína se […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz