Domů     .Top
O čem se musíte rozhodovat při výběru správného polštáře

komerční sdělení

Jak vybrat správný polštář? 

Výběr polštáře je trochu věda, stejně jako u matrace. Ale je to minimálně stejně důležité. Vybírejte s ohledem na své zdraví a pohodlí. Poradíme jak.

Máte-li problémy se spánek a budíte se celí rozlámaní, vyměňte postel, rošt a matraci. To jste jistě četli už tisíckrát. Téměř nikde se už ale nedočtete o tom, že pro kvalitní a zdravý spánek je minimálně stejně důležitý polštář.

Takže nepodceňujte ani jeho výběr. Jinak se budete i nadále potýkat s bolestmi krční páteře, hlavy, neklidným spánkem nebo hlasitým chrápáním. Poradíme vám, jak správný polštář vybrat..

Rovnou zapomeňte na velký polštář 70×90 cm, na kterém jste jako děti spávali u babičky. Určitě jste na něj neukládali jen hlavu, ale při své velikosti i půlku zad. A tak se na polštáři rozhodně spát nemá.

Dobrý polštář přinášející zdravý spánek by měl splňovat několik základních požadavků:

má podpírat páteř v přirozené poloze,

má odpovídat vaší spánkové poloze,

má být vhodný i pro alergiky, ideálně i když alergikem nejste, a

má být pohodlný a flexibilní.

Na co myslet při výběru polštáře?

Než začnete vybírat polštář, uvědomte si, v jaké spíte nejčastěji poloze.

Jestli preferujete spaní na boku nebo na zádech, zaměřte se na anatomické polštáře. Při spaní na boku vybírejte vyšší, pevný anatomicky tvarovaný polštář, který udrží tělo ve správné poloze, poskytne adekvátní oporu hlavě a krku a odlehčí zatížení krčních a šíjových svalů.

Spíte-li častěji na zádech, sáhněte po středně tvrdém polštáři, opět by ale měl být dostatečně vysoký. Spíte-li na břiše, budete potřebovat klasický obdélníkový polštář.

Měl by být nízký a hlavně měkký, abyste si ve spánku nevykroutili páteř do nepřirozené polohy.

Už víte, po jakém sáhnout tvaru. Nyní se podívejte na zoubek náplním.

Asi bychom nedali ruku do ohně za polštáře plněné drtí z polyuretanových pěn. Poměrně rychle se deformují a náplň se často shlukuje. Nejlepší náplní anatomického polštáře je paměťová pěna, která reaguje na tělesnou teplotu a ideálně se přizpůsobuje.

Některé kvalitnější pěny už jsou vyvinuty tak dokonale, že snesou i extrémní zatížení a nikdy se nezdeformují. Nebojte se ani prachového peří. Péřový polštář bude velmi dlouhou dobu užívání hezky nadýchaný, což nedokáže žádný jiný syntetický materiál.

Nejlepší volbou z hlediska funkce a hygienické údržby jsou polštáře plněné syntetickými kuličkami. Takový polštář nezadržuje vlhkost, dobře vysychá a vyperete ho na 60°C.

V neposlední řadě nezapomínejte na své zdraví.

Bolí vás po probuzení krční páteř? A spíte na břiše? Pak byste se to měli odnaučit a začít spát na boku nebo zádech a pořídit si anatomický polštář. Jste-li alergik nebo dokonce astmatik, zapomeňte na péřový polštář a vybírejte z antibakteriálních pěn, mikrovláken nebo syntetických spánkových kuliček.

Co říci závěrem? Nespokojte se s prvním polštářem, který je ve slevě nebo ho dostanete jako dárek k nově koupené matraci. Opravdu si pečlivě vyberte ten, co vám přinese úlevu od bolesti a pohodlí.

 

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz