Domů     .Top
Na Univerzitě Karlově se připravuje Den celoživotního vzdělávání a Festival absolventů.

V sobotu 21. dubna uvítá Univerzita Karlova všechny zájemce o celoživotní vzdělávání. Nejstarší a největší česká univerzita v historických prostorách Karolina   doprovodný program provázející celý den a Festival absolventů..

Zástupci všech 17 fakult Univerzity Karlovy představí širokou nabídku programů CŽV. Univerzita Karlova nabízí možnost vzdělávání jak pro středoškoláky – Juniorskou univerzitu, tak pro seniory v rámci Univerzity třetího věku.

Pro návštěvníky budou připraveny komentované prohlídky historických prostor Karolina a Muzea UK, které nabízí stálou expozici o historii a současnosti UK.

Doprovodný program

Pro návštěvníky je připravena série přednášek významných osobností Univerzity Karlovy. Ke shlédnutí bude například simulované soudní jednání jak z oblasti civilního, tak trestního práva, či se dozvíte, jak se rodí univerzitní insignie.

Diskutovat bude možné s řadou předních univerzitních odborníků, například botanikem Václavem Větvičkou či s lékařkou a propagátorkou zdravé výživy Kateřinou Cajthamlovou.

Odborníci z Přírodovědecké fakulty návštěvníky seznámí s příbuzenskými vztahy v přírodě či s tím, jak geografové vnímají svět. Zájemci budou moci rovněž ochutnat „dobroty“ z molekulárního baru Přírodovědecké fakulty UK.

Juniorská univerzita

Pro mladé návštěvníky je připraveno několik přednášek Juniorské univerzity UK. Hovořit se bude  o úspěšné počítačové hře z dílny Matematicko-fyzikální fakulty a Filozofické fakulty Atentát 1942, která získala nominaci na „herního Oskara“.

Díle o tom, jak potrestat teroristu, umělé inteligenci či asistované reprodukční medicíně.

Ve zdravém těle zdravý zub

V průběhu celého dne budou představitelé Lékařské fakulty v Plzni hovořit o zdravé výživě, cvičení pro seniory, prevenci diabetu či prevenci rakoviny prsu. Zájemci se rovněž budou moci dozvědět informace o správném čištění zubů či si budou moci nechat změřit tlak.

Bude možné navštívit i nemocnici pro medvídky a další plyšáky. Chybět nebudou ani ukázky záchranářské práce.

Univerzita Karlova

Založena byla v roce 1348 a patří mezi nejstarší světové univerzity. V současnosti má 17 fakult (14 v Praze, 2 v Hradci Králové a 1 v Plzni), 4 vysokoškolské ústavy, 5 dalších pracovišť pro vzdělávací, vědeckou, výzkumnou, vývojovou a další tvůrčí činnost a pracoviště pro poskytování informačních služeb, 5 celouniverzitních účelových zařízení a rektorát jako výkonné pracoviště řízení UK. Univerzita je nejvýkonnější vědeckou institucí v Česku, jak ukazuje např. hodnocení vědeckých výstupů Radou pro výzkum, vývoj a inovace.

Univerzita má přes 8000 zaměstnanců, z toho více než 4600 akademických a vědeckých pracovníků. Na UK studuje více než 48 000 studentů, což je zhruba jedna šestina všech studentů v Česku, kteří studují ve více než 300 akreditovaných studijních programech s více než 600 studijními obory.

Univerzitu ročně absolvuje zhruba 8000 studentů. Univerzita Karlova patří mezi pět evropských univerzit, které se těší největšímu zájmu zahraničních studentů v rámci programu Erasmus.

Více informací naleznete na www.denczv.cuni.cz

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz