Domů     .Top
Nanovlákna proti vráskám?

Před časem jsme vás informovali o tom, že pardubičtí vědci dokázali zvláknit kyselinu hyaluronovou a vytvořit tak hojivé kryty na rány i u velmi citlivých pacientů. Česká biotechnologická společnost Contipro podílející se na tomto výzkumu se rozhodla využít novinky i v kosmetickém průmyslu.

Budeme v budoucnu místo krémů proti vráskám používat nanovlákna kyseliny hyaluronové obohacená o další aktivní látky?.

Foto: Contipro – Aplikace nanovláken kyseliny hyaluronové

Nanovlákno je tisíckrát tenčí než lidský vlas a má vzhledem ke své hmotnosti obrovský povrch, což mu dodává výjimečné vlastnosti. Při styku s vodou se na obličeji okamžitě rozpustí i v případě vysoké koncentrace aktivních látek.

Nízkomolekulární kyselina hyaluronová sama o sobě proniká hluboko do kůže, kde aktivně stimuluje kožní buňky, a navíc s sebou strhává i další účinné látky.

Tímto způsobem mohou nanovlákna doručit do kůže větší množství různých aktivních látek a fungují díky tomu účinněji než klasická tekutá séra a krémy. Nanovlákna je možné připravit v různých formách, kterými mohou být například masky na obličej nebo instantní séra, s různým složením přesně podle potřeb zákazníků z řad kosmetických firem.

Inovativní nanovlákna kyseliny hyaluronové obohacená o další aktivní látky jsou vyrobená patentovanou technologií, kterou Contipro ovládá jako jediná firma na světě. Nanovlákna neobsahují žádné konzervanty, stabilizátory, barviva ani parfémy.

Český patent v Amsterdamu

V půlce dubna budou výsledky výzkumu a jeho využití v praxi představeny na  kosmetickém veletrhu In-cosmetics Global v Amsterdamu. Nanovlákna vyrobená v Contipru se stanou brzy základem nových kosmetických produktů známých světových značek.

Dva roky probíhá testování nanovlákenné kosmetiky z kyseliny hyaluronové v luxusním kosmetickém salonu na Champs-Élysées ve Francii a ohlas zákazníků byl motivací pro další rozvoj. „V rámci studie účinnosti jsme s našimi nanovlákny porovnávali i luxusní sérum tradičního výrobce kosmetiky v hodnotě cca 100 Euro za 50 ml.

Efekt obou produktů na pleť dobrovolnic jsme pak vyhodnocovali pomocí nejmodernějších přístrojů. Půlka obličeje, na kterou byla aplikována nanovlákna, vykazovala lepší výsledky, například jsme pozorovali výraznější redukci vrásek, snížení velikosti a množství kožních pórů i zvýšení zdravého lesku pokožky,“ popisuje prokázaný efekt nanovláken z hyaluronanu vedoucí výzkumného oddělení pro kosmetické suroviny doktorka Iva Dolečková.

Nanovlákna v lékařství

Společnost Contipro není v odvětví kosmetických surovin žádným nováčkem. Kyselinu hyaluronovou vyrábí už od začátku 90. let, aktuálně se řadí mezi největší světové producenty. Na kvalitu z Dolní Dobrouče se spoléhají nejúspěšnější světové kosmetické společnosti.

Jak říká generální ředitel, docent Vladimír Velebný, kosmetika je jen začátek. „V plánu máme rozjet hlavně výrobu nanovláken pro medicínské účely. Aktuálně pracujeme na šesti farmaceutických projektech a u dvou z nich očekáváme start klinických studií již koncem letošního roku.“.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz