Domů     .Top
Kdy se objeví evropská stíhačka šesté generace?
Marek Felt 10.4.2018

Německo a Francie mají jednoznačný plán. Od roku 2040 by se měl ve výzbroji evropských armád objevit nástupce stíhaček Eurofighter Typhoon a Dassault Rafale.  O tomto projektu se hovoří již od loňského července, ale pomalu začíná mít jasnější rysy.

Oficiální plán vývoje by se měl objevit do poloviny letošního roku. Není ještě ani jasné, zda tato spolupráce bude zasahovat do francouzsko-britského projektu Future Combat Air Systém (FCAS). V rámci projektu se má objevit technologický demonstrátor budoucího bezpilotního stealth proudového letounu.

Projekt, jehož cena je odhadnuta na 1,99 miliardy dolarů vychází z bezpilotního demonstrátoru BAE Systems Taranis. Podle posledních informací by ale oba dva projekty měly probíhat odděleně, ale zároveň současně.

Evropa podobný stroj potřebuje. V současnosti se musí spoléhat jedině na americkou stíhačku F-35 Lightning II. To je pro armády jediným dostupným řešením. Ale být závislým na Washingtonu, to není řešením.

Spolupráce mezi evropskými státy je důležitá také z hlediska finančních prostředků. Podle dostupných informací nemá žádný stát z Evropy tolik prostředků, lidských a technických zdrojů, aby mohl sám od sebe vyvíjet konkurenčně schopný stíhací letoun nové generace.

Vývoj bojového letounu by trval podle odhadů minimálně 20 let. První stíhačky Rafale a Eurofighter budou vyřazeny z výzbroje v roce 2040. Pokud tedy nechce nejen Německo a Francie nakupovat v USA, bude muset s vývojem začít v brzké době.  K podpisu dohody o společném postupu při vývojových pracech dojde na letecké výstavě ILA Berlin Air Show, která se uskuteční 25. dubna.

K projektu se posléze mohou připojit i další evropské země. Podle agentury Reuters je ale třeba si uvědomit, že jen vývoj stíhačky šesté generace bude stát více než 10 miliard euro. Další desítky miliard euro vyjde nákup samotných letounů a vybudování provozního zázemí.

O samotné koncepci letounu toho ještě není příliš známo. Neví se, zda se bude jednat o multifunkční specializovaný letoun nebo zda se bude vyrábět ve více verzích. Další alternativou je vyvinout jednoduchý pilotovaný letoun, jenž bude mentorovat doprovodné bojové drony.

Foto.: Ilustrační foto, současný model Eurofighter Typhoon

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz