Asi málokdo by hledal historii prvních prodejen rychlého občerstvení v antickém Římě. A přesto bychom se právě tam dopátrali počátků těchto dnes tolik populárních restaurací…
Nejvýraznější odlišností tehdejšího thermopolia (název vychází z římského zvyku podávat k vínu horkou vodu) a dnešního fast foodu tkví ve vrstvách, které ho navštěvovaly. Zatímco dnešní restaurace rychlého občerstvení navštěvují chudší i bohatší, tehdejší thermopolia navštěvovali výhradně chudí Římané. Menu se měnilo jen minimálně.
Nejběžnější byly ryby nebo sýr s chlebem. Jako dezert se podávala miska medu a na zapití dostávala chudina kořeněné víno.
Thermopolia lze identifikovat podle charakteristického pultu do tvaru písmene „L“. Archeologové takových podniků nalezli hned několik v Pompejích a Herculaneu. Zejména ten pompejský s názvem Asellina je jeden z nejzachovalejších a poskytl odborníkům nejvíce informací o tehdejších podnicích s rychlým občerstvením.
Od roku 2010 je dokonce přístupný pro veřejnost a je tedy možné jet se na něj podívat osobně.