Domů     .Top
Bludné balvany za rok 2017 znají své majitele
Martin Janda 24.3.2018

Každoroční „ocenění“ Bludný balvan, které uděluje Český klub skeptiků Sysifos, zná své letošní laureáty. Zabodovali mimo jiné plochozemci či lobbisté za tradiční čínskou medicínu.

„Prestižní“ zlatý bludný balvan v kategorii jednotlivců získal Prof. Ing. Miloslav Šoch, CSc. za propagaci homeopatie založené na magii. „Dosud zveřejněné metaanalýzy řady klinických studií nepřinesly průkaz účinku homeopatik, podobně se k pozitivnímu výsledku nedostala ani snaha ohnout poznatky biologie a fyziky tak, aby bylo možné vůbec nějaký efekt očekávat,“ píše ve svém odůvodnění spolek Sysifos.

Stříbro si odnesli RNDr. Mgr. Hana Blochová alias Rosa de Sar a Ing. Jaroslav Růžička za rozvoj alternativní archeologie. Termín alternativní v tomto případě spočívá v napojení archeologie na údajnou kosmickou energii.

Bronz si pak odnáší Mgr. et Mgr. Petra Yamuna Wolf za objevy ve vaginální a anální kartografii.

V kategorii družstev první místo vybojoval spolek Rozalio, který je součástí hnutí antivax. V době, kdy opět hrozí spalničky či černý kašel, toto sdružení manipuluje s informacemi o očkování. Stříbrný bludný balvan mezi týmy náleží Ing. Haně Bláhové s kolektivem spolupracovníků a autorů webu medicelo.cz.

Gros tohoto webu je v tvrzení, že za veškerými chorobami stojí parazité, a také ve sdílení nejrůznějších konspiračních a manipulativních serverů. Bronzem se pak mohou chlubit vyznavači ploché Země Vladimír Bačo a David Starosta.

Sysifos udělil i speciální diamantové balvany. Ten individuální získala Prof. RNDr. Anna Strunecká za neutuchající propagaci ezoteriky a pseudovědy. „Před dvaceti léty nás zaujala učebním textem „Integrativní fyziologie člověka pro přírodovědce“ (PřF UK, 1998), kde mj.

nabídla kantorům revoluční inovaci: místo biflování z učebnic si mají studenti osvojovat učivo rovnou z kosmického vědomí,“ píše ve svém „laudatio“ spolek Sysifos.

V kategorii družstev si diamantový balvan odnesl tým lobbistů, kteří prosazují tradiční čínskou medicínu do systému českého zdravotnictví. „Jejich motivem mohou být jak zištné zájmy, tak i čirý idealismus.

Výsledek je ale stejný a nebezpečný − hlavně proto, že pokud TCM prolomí dveře do našeho zdravotnického systému, může odčerpávat prostředky na skutečně ověřenou léčbu a nakonec uškodí nejen naší touze po tom, abychom léčili racionálně a efektivně, ale hlavně ohrozí ve svém důsledku životy českých pacientů.“.

Mimořádný a zplnomocněný velvyslanec Strašného Sisyfa Jiří Grygar si ve svém proslovu mimo jiné povzdechl nad tím, že pseudověda dobývá stále nové a nové pozice, když mimo jiné proniká i do škol: „Jedinou polehčující okolností pro nárůst pavědy, demagogie a počtu plevelných zpráv u nás je skutečnost, že tato nákaza se šíří po celé zeměkouli.

Koho by napadlo, že na internetu budou koncem druhé dekády XXI. století přibývat tvrzení, že nežijeme na zeměkouli, ale na plochozemi? Přitom o její kulatosti věděl Aristoteles i Pythagoras, a Eratosthenes velmi přesně změřil obvod Země už ve 3. stol.

př. n. l. Nebo že podle současných průzkumů přes 40 % obyvatel EU považuje astrologii za vědu?“.

reklama
Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz