Domů     .Top
Výstava platidel v nizozemském Naardenu připomene Komenského

Výstava mincí Millenial Heritage of Czech Currency (Tisíciletá tradice české měny), kterou Východočeské muzeum ve spolupráci s Univerzitou Pardubice úspěšně představuje své sbírky, se v letošním roce dočká další zahraniční prezentace.

Po instalacích ve Spojených státech v roce 2013 (New York a Texas) a v Bulharsku v roce 2016 (Plovdiv a další místa) tentokrát poputuje do nizozemského Naardenu.  Ve zdejším památníku bude slavnostně zahájena ve středu 14. března a potrvá do konce října 2018. .

Foto: Dvacetikorunu s Janem Amosem Komenským vytvořil slovenský grafik Albín Brunovský. V oběhu byla od roku 1988 do roku 1993.

Rozšířená verze původně americké výstavy byla vytvořena ve spolupráci s Muzeem J. A. Komenského v Uherském Brodě a s Národním pedagogickým muzeem a knihovnou J. A. Komenského v Praze, které za českou stranu celý cyklus připomínkových akcí v Naardenu koordinuje.

„Východočeské muzeum má skvělé sbírky, které jsou zajímavé i pro návštěvníky v zahraničí. Tentokrát máme jedinečnou příležitost představit rozsáhlou numizmatickou sbírku muzea, která v současné době čítá přes 33 tisíc předmětů,“ uvádí Roman Línek, 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje, který nad výstavou převzal záštitu.

Naardenské muzeum pečuje o památník J. A. Komenského (1592-1670), který je v Naardenu také pohřben. Muzeum se tím připravuje na blížící se 350. výročí úmrtí významného českého filosofa, politika a pedagoga řadou akcí, zahajovaných už v letošním roce.  „Jednou z nich je i tato výstava, která návštěvníka seznámí s vývojem českých mincí a papírových platidel od jejich vzniku v druhé polovině 10. století až do současnosti.

Kromě textů a fotografií se pyšní i galvanoplastickými kopiemi (kovovými obtisky pozn. redakce) vzácných historických mincí, které podle sbírkových originálů zhotovil restaurátor našeho muzea Michal Vojtěchovský,“ vysvětluje ředitel Východočeského muzea Tomáš Libánek.

„Zaplatit Komenským“

Pro naardenskou instalaci výstavu doplní ještě dvě nová témata na samostatných výstavních panelech. „Jeden z nich upozorní na zcela výjimečnou roli, jakou je ztvárnění osobnosti J. A. Komenského na československých a  českých platidlech 20. století.  K intelektuálnímu odkazu Komenského se česká společnost i touto formou vždy hlásila bez ohledu na vládnoucí režimy.

Mezi významnými postavami našich dějin se jeho portrét na platidlech objevuje nejčastěji, nikoli náhodou byl první historickou osobností, která byla ztvárněna na papírových platidlech meziválečného Československa i nynější České republiky,“ zdůrazňuje autor výstavy Petr Vorel, historik Fakulty filozofické Univerzity Pardubice, prorektor pro vědu a tvůrčí činnost univerzity a numismatik Východočeského muzea. Původní výstavu dále rozšíří téma European Silver Thalers of the Comenius Era (Stříbrné tolary z Komenského doby), které připomene složité poměry v evropských měnových systémech od konce 16. století do druhé poloviny 17. století.

I do českých zemí v té době hojně pronikaly stříbrné tolarové mince nizozemské, produkované ve velkém množství z drahých kovů dovážených ze zámoří.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz