Domů     .Top
35 let od vzniku mobilního telefonu
Martin Macourek 19.2.2018

Od ,,cihly“ k chytrým mobilním telefonům

V současné moderní době si den bez něj neumíme představit. Používáme ho neustále a jeho funkce se stále rozvíjí. Řeč je o mobilním telefonu. V roce 2018 tento zázračný pomocník oslaví již 35. narozeniny.

Se vznikem prvních mobilních telefonů je neodmyslitelně spojena americká telekomunikační společnost Motorola, která na přelomu 60. a 70. let minulého století pracovala na jejich vývoji. První prototyp, který se od dnešních telefonů výrazně lišil, byl vyroben již v roce 1973. Pro schválení jeho užívání si bylo třeba projít schvalovacími procesy a byrokratickými kolečky.

Společnost tedy po další dekádu investovala nejen do výroby, ale také do infrastruktury, kterou musela více rozvinout.

Před 35 lety začal být používán první mobilní telefon

První mobilní telefon se na volný trh dostal v roce 1983. V té době vážil 2 kilogramy a měřil neuvěřitelných 30 centimetrů. Pro jeho vzhled se mu začalo přezdívat „brick phone“ – cihlový telefon. Přístroj vydržel nabitý po dobu jednoho třicetiminutového hovoru a následně se deset hodin dobíjel.

Dovolit si ho však nemohli všichni. Tato „cihla“ vyšla téměř na 4.000 amerických dolarů a byla proto výsadou bohatých. I přesto se z ní stalo velmi žádané zboží, což vedlo společnost k dalším investicím do vývoje.

Od „cihly“ se vzhled telefonů vcelku rychle posunul k epickému „véčku“, tedy modelu s odklápěcím flipem, který zakrýval klávesnici. Mobilní telefony se začaly zmenšovat a zvyšovala se i jejich funkčnost.

Na počátku 90. let převzala vedoucí pozici na trhu s mobilními telefony společnost Nokia a o dalších deset let se vůdcem na trhu stal se svým chytrým telefonem Samsung.

V dnešní době je chytrý telefon samozřejmostí

Současné přístroje se ani v nejmenším nepodobají jejich předchůdcům. Jediná funkce, která předchůdce a současníky spojuje, je volání. Ničím jiným v minulosti telefony ani nedisponovaly. Díky vývoji, do kterého přední společnosti nejvíce investovaly, jsou v dnešní době telefony multifunkční a cenově daleko příznivější.

Lidé je používají jako svůj druhý mozek a zároveň jako zdroj zábavy. Studie ukazují, že padesát procent obsahu na internetu je prohlíženo právě z mobilních telefonů. Ty se tak stávají malými počítači a jejich vývoj neustává, i když není už tak razantní.

Počet používaných mobilních telefonů se přibližuje počtu světové populace, což představuje necelých 7,5 miliard.

Co s ním, až nás přestane bavit?

S narůstajícím počtem mobilních telefonů se stává stále aktuálnější otázkou jejich likvidace. Lidé se zařízení často zbavují dříve, než vyprší jejich životnost, z důvodu koupě modernějšího modelu a touhy po rychlosti, lepších funkcích a delší výdrži baterky.

Přístroj tedy setrvá u vlastníka zhruba dva až tři roky, v závislosti na poskytnuté záruce, a následně je vyměněn za novějšího nástupce. Se starým mobilním telefonem je pak nakládáno různě. Někteří lidé si ho nechají doma pro případ nouze, jiní ho prodají či věnují, ostatní jednoduše vyhodí do popelnice.

Elektroodpad vyhozený do směsného odpadu ovšem končí na skládkách s ostatním odpadem, což je velmi nebezpečné.

Vysloužilá elektronika má být správně odvezena do sběrných dvorů nebo vyhozena do červených kontejnerů s označením ELEKTROZAŘÍZENÍ, které slouží jako zpětný odběr drobných elektrospotřebičů. „U veřejnosti bohužel panuje přesvědčení, že veškerý odpad – tříděný i netříděný – končí na jednom místě, kde se následně řeší, co s ním.

To je ovšem zásadní mýlka. Odpad je třeba třídit hned na začátku a stejně jako jsou kontejnery určené na papír, plast a sklo, máme i červené kontejnery, kam patří vysloužilé elektro,“ říká Dana Duchečková ze společnosti Asekol a dodává, „tříděním přispíváme k rozvoji zdravého životního prostředí, šetříme energii a rozhodně to není zbytečná činnost.

Elektronická zařízení mohou obsahovat nebezpečné látky, které se postupem času začnou na skládkách uvolňovat do půdy a spodních vod. Recyklace elektrozařízení zároveň snižuje nutnost těžby surovin a spotřebu energie.

Recyklací 100 mobilních telefonů/notebooků ušetříte 29 litrů ropy, která by vám vystačila na 426 kilometrů.“.

Trh s elektronikou v dnešní době nabízí nespočet produktů, které jsou stále inovovány a zákazníci tak mají téměř nekonečné možnosti výběru.

To, co bylo v minulosti nemyslitelné – měnit telefon po pár letech, je dneska standard. Chceme stále novější modely a těch starých se zatím neumíme efektivně zbavit. Abychom nevyčerpali přírodní zdroje, je třeba se naučit správně s elektrem hospodařit.

Jedině tak můžeme přispět k trvale udržitelnému rozvoji naší planety. Vysloužilá elektrozařízení rozhodně nepatří do koše nebo do šuplíku, ale do speciálních kontejnerů, sběrných dvorů nebo k prodejci, který ze zákona musí nabízet službu zpětného odběru, tedy při nákupu nového elektra máte možnost odevzdat to staré.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz