Domů     .Top
Slovensko má svého prvního ještěra

V Demänovské dolině se nachází údolí ležící jižně od Liptovského Mikuláše v severní části Nízkých Tater. Jeho délka činí 15 km a je součástí Národního parku Nízké Tatry. A právě zde se podařilo paleoantropologovi Andreji Čerňanskému z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislavě objevit v těžko přístupné jeskyni první kostru pravěkého ještěra nalezenou na Slovensku..

Ilustrační foto: Pachypleurosaurus (ještěr s tlustými žebry)

V druhohorách, kdy se po zemi procházeli největší doložení plazi naší planety – dinosauři, byla převážná část Slovenska pod mořem.

Jediný doklad o životě tvorů z té doby byl objev stop ve Vysokých Tatrách z roku 1977. Doktoru Čerňanskému se tedy podařil unikátní objev. Spolu s dalšími dvěma kolegy zkušenými geology v jeskyni Štefanová v síni nazvané Eldorádo objevili kostru „pochovanou“ ve vápencovém hrobě.

Není to dinosaurus, ale ještěr

Kostra nejstaršího slovenského obratlovce byla uvězněná ve vápenci starém 245 miliónů let, tedy z doby kdy byla veškerá pevnina spojená v jeden kontinent Pangeu. Vědci nalezené kosti podrobili tomografii a shledali, že se jedná o pozůstatky pachypleurosaura.

Menšího ještěra, který se držel u pobřeží a lovil menší mořské živočichy a ryby. Oproti obrům z té doby měřil jen něco kolem půl metru. Ve vodě byl zdatným plavcem o čemž svědčí stavba vnitřního ucha. Za to na souši se pohyboval dost neobratně. Jedná se o vyhynulý druh živočicha.

Ostrovy vhodné pro ještěry

Podobné nálezy byly dosud uskutečněné v oblasti Švýcarska, Německa, Itálie a také v Číně. Jedná se tedy o první nález na území Západních Karpat. Podle Čerňanského není možné, že by došlo k přemístění kostry.

Obratle a žebra byla totiž zafixována ve vápenci ve správné pozici. „Hornina, v ktorej sme kostru objavili, predstavuje tzv. gutensteinský vápenec. Zdá sa, že pachypleurosaury vyhľadávali práve takéto veľmi slané plytkomorské prostredia.

Nález však poukazuje ešte na jednu vec. Na všetkých ostatných lokalitách vo svete boli tieto plazy viazané na pobrežie. Končatiny pachypleurosaurov boli schopné i pohybu po suchej zemi. Niečo také sa tu ale nepredpokladalo.

Objav pachypleurosaura tak indikuje ešte jednu novú skutočnosť – prítomnosť nejakých, nad hladinu mora vyvýšených oblastí, napríklad v podobe malých ostrovov,“ uzavřel Čerňanský. Nález tedy přinesl i nové poynatky o podobě Pangei v té době a o životě těchto pra-plazů obecně.

reklama
Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz