Domů     .Top
Chytrá elegance: Kronaby
Pavel Šmejkal 22.11.2017

Přestože je Skandinávie ve světě hodinek proslulá spíše svým strohým designem a přímočarostí, dokáže v mnohém překvapit i po stránce technologického vývoje. Důkazem toho jsou Kronaby. Náramkové hodinky svou estetikou věrné původu, nicméně inteligentnější, než se může na první pohled zdát. .

Domovem nového hráče na poli chytrých technologií se stalo švédské Malmö. Právě zde, v prostorách bývalých doků, ve kterých byla v roce 1914 spuštěna na vodu legendární švédská ponorka Svärdfisken, postavila své kanceláře, laboratoře a vývojová centra společnost Anima, stojící za značkou hodinek Kronaby.

A proč je tak důležitá? Na rozdíl od mnoha ostatních hráčů světového trhu totiž sama zvládla produkci chytrých modulů pro své hodinky. A nejenom to. Velmi úspěšně se jí je podařilo integrovat do čtyř různorodých modelových řad Apex, Sekel, Nord a Carat, nesoucích klasický vzhled.

Selektivní chování

S pomocí několika švýcarských krokových motorků se podařilo sestavit hned trojici různých strojků, jež značka označuje jako BT001, BT002 a BT003. Jejich ohromnou devizou je skutečnost, že dokážou pracovat samostatně i ve spárování s mobilním telefonem celé dva roky, což je u mnoha chytrých hodinek pouze sci-fi, neboť ty je potřeba dobíjet dennodenně.

Trojice různých kalibrů pak definuje funkce, respektive indikace, na číselníku hodinek. Tím nejkomplikovanějším je bezesporu první zmiňovaný. Využívá tedy dvě centrální ručky, starající se o přesnou indikaci času, přičemž další dvojice, umístěná mimostředně na pozici 6, může indikovat duální čas, upozornit na procentuální splnění nastavení denních cílů aktivit anebo třeba připomínat čas budíčku.

Možností je ohromné množství a lze je nastavovat jednoduše v aplikaci, vyvíjené taktéž v prostorách společnosti. Praktická je možnost nastavení vibrace hodinek při příchozím volání, přičemž se nabízí i selekce volajících.

V praxi to znamená, že zvolíte pouze ty, na které chcete jemnými vibracemi upozornit – tedy ty, kteří se vám mohou dovolat, jako jsou rodiče, děti atd. Díky hodinkám na zápěstí lze do 30 metrů také najít ztracený mobil anebo vůz na parkovišti nákupního centra.

Nevšední přístup

Je jen otázkou času, kdy chytré hodinky prostřednictvím spárování s mobilním telefonem budou umět ovládat téměř vše. Právě na tuto problematiku se zaměřil i ředitel výroby Jonas Morän. Kromě práce s GPS, se kterou lze například sledovat pohyb dětí a jejich cestu do školy, se začal věnovat také problematice chytré domácnosti.

V aplikaci telefonu, využívající iOS nebo Android, tak stačí doinstalovat funkci IFTTT, sdružující jednotlivé aplikace. Hodinky se tak stanou jakýmsi dálkovým ovládáním, které stisknutím jediného tlačítka umožní zhasnout/rozsvítit, otevřít vchodové či garážové dveře, případně spustit hudbu z domácí aparatury a vytvořit snímek z nastaveného fotoaparátu.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz