Domů     .Top
Zase přijdu pozdě!
Klára Červinková 21.11.2017

Porucha pozornosti s hyperaktivitou má tři základní skupiny příznaků – nepozornost, hyperaktivitu, impulzivitu. Až v 60 % případů přetrvává do dospělosti. Jedná se o neuro-vývojovou poruchu, která je navíc dědičná..

O ADHD (z angl. Attention Deficit Hyperactivity Disorder) u dětí se dnes poměrně dost diskutuje. Ale že z ní děti tzv. nevyrostou, to už nám tak jasné není. „Dospělí se o své poruše dozvědí například při pracovním pobytu v zahraničí, kde je povědomí o ADHD u dospělých rozšířenější,“ uvedl lékař Jan Čermák z Psychiatrie Říčany s.r.o..

Dospělí mohou svou diagnózu odhalit i díky svým dětem, které řeší problémy spojené s touto poruchou ve škole. Jedná se totiž o dědičnou neuro-vývojovou poruchu. S největší pravděpodobností nalezneme v širší rodině další osoby s příznaky.

Pacienti s ADHD bývají často v péči psychiatrů nebo psychologů. Neklid projevující se navenek, který známe od dětí, se totiž v dospělosti odehrává spíše v nitru jedince. Tím že se porucha neřeší, může druhotně způsobit deprese, vážné úzkosti a závislosti (tzv.

komorbidita nemoci) . „Důležitá je tedy dobrá informovanost odborníků,“ upozorňuje Čermák.

Musíš se víc snažit

V populaci porucha postihuje 3 -4 % žen a mužů. V dnešní společnosti, která je založená na výkonu, dospělí s ADHD výrazně ztrácejí. Jejich nedochvilnost, nesoustředěnost, denní snění, roztěkanost, nedůvěra v sebe sama nebo časté prokrastinování není způsobené nedostatkem disciplíny.

Nepochopení ze strany okolí vede k problémům v rodině i v partnerských a přátelských vztazích. Z epidemiologických studií vyplývá, že pacienti s ADHD jsou také častěji účastníky dopravních nehod, mají více úrazů a častější nezaměstnanost.

Podle Čermáka nalezneme mezi vězni a pacienty v léčebnách jistě i jedince s touto poruchou.

U mírnějších forem stačí informovat a vzdělat pacienta v problematice ADHD. U vážnějších forem se kombinuje psychoterapie s nasazením psychofarmak. V případě, že se rozvinuly vedlejší nemoci (deprese, úzkost) léčí se dalšími medikamenty.

Současný systém proplácení pojišťovnami je však nedostatečný. Pacienti si musí často hradit léky na ADHD sami. Lepší je situace u původně dětských pacientů, kteří dorostou do dospělosti. Léčba je totiž dlouhodobá, v podstatě celoživotní.

Dalším faktorem, který komplikuje vypořádávání se s touto poruchou, je neinformovanost laické i odborné veřejnosti. Svou roli hraje také přetrvávající stigmatizace psychiatrických pacientů.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz