Domů     .Top
7 bludů, které se vžily do obecného povědomí
Martin Janda 25.10.2017

Některé věci bývají vnímány jako obecná pravda. Ale, jak to tak bývá, svět je barevnější a složitější a ne vše se jeví tak, jako na první pohled.

Zapomeňte na Jerryho!

Blud: Myši jsou posedlé sýrem

Skutečnost: Sýr může být pro myši nebezpečný

Jistě jste viděli svého času velice oblíbené kreslené americké grotesky, v nichž se neustále honila nesourodá dvojice tvořená kocourem Tomem a myšákem Jerrym. A kromě mlácení nešťastného Toma, se malý myšák vydatně posiloval sýrem.

Vybaveni znalostmi, které v nás kromě animovaných grotesek, posílila i škola, přistoupíme k lapání myši, která nám pobíhá po bytě. „K tomu přece postačí pastička a kousek sýra,“ říká se. To je ovšem blud jako hrom!

Vždyť taková myš ve svém přirozeném prostředí o zpracované kravské mléko ani nezavadí. Mnohem raději si pochutná na cereáliích, různých semenech, na zrní nebo na ovoci. Pro některé myši může být laktóza dokonce smrtelně nebezpečná.

Všeobecně zažitou představu o myši, která miluje sýr, ve svém výzkumu vyvrátili i vědci z univerzity v britském Manchesteru. Podle nich je takový obraz stejně scestný jako všeobecně rozšířená pověra o ježkovi, který si na svých bodlinách nese jablko. Ovšem ježek by sýrem vzhledem k obsahu bílkovin nepohrdl.

Britští badatelé prokázali, že myši dokonce odmítají pozřít potraviny, které po sýru jen voní či chutnají, i když jej ve skutečnosti neobsahují.

Když jsou bodyguardi vysocí

Blud: Napoleon byl malého vzrůstu

Skutečnost: Ve své době byla jeho výška mírně nadprůměrná

Občas se o někom tvrdí, že trpí tzv. napoleonským komplexem. Platí to o mužích menšího vzrůstu, kteří mají diktátorské sklony, a kompenzují si tak komplex méněcennosti. Původcem tohoto pojmu je rakouský psycholog Alfred Adler (1870 – 1937).

Jenže, francouzský vládce Napoleon Bonaparte (1769 – 1821) tak úplně malý nebyl. Měřil 168 centimetrů, což na přelomu 18. a 19. století byla ve Francii dokonce mírně nadprůměrná výška.

Pokud se 180 centimetrů vysoký muž postaví mezi urostlé habány hrající basketbal, vypadá jako trpaslíček. A s Napoleonem to bylo podobné. Korsický dobyvatel býval obvykle obklopen svou tělesnou stráží. K členství v této elitní gardě byla nutná výška alespoň šest stop, tedy necelých 183 centimetrů. Nelze se tedy divit, že svému okolí se Napoleon jevil jako malý.

Edison byl tvrdý obchodník

Blud: Vynálezcem žárovky byl Edison

Skutečnost: První žárovku sestrojil německý hodinář Göbel

Role Tomáše Alvy Edisona (1847 – 1931) se v dějinách vědy dost přeceňuje. On byl především podnikatel a obchodník. Řadu vynálezů, které si nechal patentovat, vymysleli jeho podřízení, nebo dokonce úplně cizí lidé, jimž jejich ideu jednoduše ukradl. To je i případ slavné žárovky.

Skutečným vynálezcem žárovky je Evropan, konkrétně německý hodinář Heinrich Göbel (1818 – 1893). Když mu bylo 31 let, zkusil štěstí v Novém světě, jak se tehdy Americe říkalo. V New Yorku si otevřel hodinářský obchod a kromě hodinek vyráběl tlakoměry a uměl také vyčerpávat vzduch ze skleněných baněk a zatavovat do nich přívodní dráty.

A tak se stalo, že již v roce 1854 Göbel sestrojil funkční žárovku. Do skleněné baňky vložil zuhelnatělé bambusové vlákno a nový vynález dokázal svítit až 220 hodin. Edisonova žárovka byla té Göbelově podobná, měla však sotva poloviční výdrž.

A přesto, že Edison vyrobil žárovku až v roce 1879, soudy přikleply patent jemu.

Jak je to s chuťovými pohárky?

Blud: Různá místa jazyka vnímají různé chutě

Skutečnost: Všechny chutě vnímáme celým jazykem

Na sladkosti je prý nejcitlivější špička jazyka, na slané okraje a na hořké zadní část. Kdepak. Všechny chutě vnímáme po celém jazyku, jen občas se najdou lidé, kteří mají některou část tohoto svalu poněkud citlivější.

To je dáno i tím, že počet receptorů citlivých na chuť, které jsou umístěny v chuťových pohárcích, značně kolísá. Najdou se lidé, kteří jich mají jen 500, ale mezi námi žijí i magnáti, kteří se mohou pochlubit dvacetinásobně větším počtem. Takový člověk je pak ideálním degustátorem, neboli ochutnávačem.

Rohy byly nepraktické

Blud: Vikinga poznáte podle rohů

Skutečnost: Vikingové rohaté přilby nenosili

Když padne slovo o Vikinzích, člověk si okamžitě představí urostlého nelítostného bojovníka, jehož hlavním poznávacím znamením je helma s rohy. Jenže takový roh na helmě je docela nepraktická věc. Při seknutí mečem by jej zadržel, případně by útočník mohl takovému rohatci díky páce mezi mečem a rohem zlomit vaz.

Zkrátka a dobře, archeologické výzkumy tento mýtus už dávno vyvrátily, Vikingové rohaté přilby nenosili. Jde o mýtus, který se prvně objevil v době romantismu.

To ovšem neznamená, že tento národ při konfliktech žádnou ochranu hlavy nepoužíval. Vikinští válečníci dokonce používali několik druhů přileb. Některé byly polokruhové s lícnicemi, nánosníkem a s ochranou očí.

Jiné byly kónické, oblé s obrubou. Takový tvar hlavu chrání především tím, že případná sečná rána po přilbě jednoduše sjede. Nicméně, vzhledem k archeologickým nálezům je zřejmé, že helma byla výsadou jen některých Vikingů, protože jejich objevy se počítají sotva na desítky.

Darwin to neřekl

Blud: Člověk se vyvinul z opice

Skutečnost: Kdysi existoval společný předek

Tu a tam se nějaký přecitlivělý člověk ve svém blogu rozčílí, že on tedy rozhodně z opice nepochází. A má pravdu, vždyť Charles Darwin (1809 – 1882) a ostatní evolucionisté nic takového netvrdí. Naším předkem skutečně nebyl makak, šimpanz nebo kočkodan.

Jde jen o to, že kdysi dávno náš druh a dejme tomu druh goril měl společného předka.

Lidská evoluce je záležitost složitá a náš časopis o ní psal již v mnoha článcích. Navíc, každým rokem dochází k nálezům nových kosterních pozůstatků, které sice odpovídají na desítky dotazů, ale zároveň kladou stovky dalších otázek.

Podle vědců se lidé nevyvinuli z předchůdců dnešních šimpanzů, ale šimpanzi a lidé mají společného předka. Oba druhy se pak v průběhu let vyvíjely a měnily odděleně.

Když je čtyřka jedničkou

Blud: Einstein propadal ve škole

Skutečnost: Tehdy se známkovalo obráceně

Drahé ratolesti, které přijdou občas ze školy s pětkou z matematiky či fyziky, rády tvrdívají, že Albert Einstein (1879 – 1955) také propadal. Jenže malý Albert naopak ve škole zářil. Vždyť ve svých dvanácti letech ovládal fyziku lépe, než jeho učitelé!

Pravda, dostával spoustu čtyřek, jenže v dobách jeho studia byla v německém školském systému čtyřka nejlepší známkou a jednička nejhorší. Když se pak Einsteinovi američtí životopisci šťourali v jeho mládí, tyto čtyřky označili za známku D, která za velkou louží značí propadnutí. Takže milá dítka mají opět o výmluvu méně.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz