Domů     .Top
Hydrofoil kiteboarding – létání nad vodou s použitím draka

komerční sdělení

Představte si, že budete moci létat nad vodou. Zdá se vám to nemožné? A přeci, s novou technologií – Hydrofoilem, je to možné. Hydrofoil, pracující na základě využití vztlaku pohybujícího se křídla, je nyní aplikován i do vodních sportů.

Jedná se o board (prkno), který je spojen s křídlem pohybujícím se pod vodou a vztlak křídla je použit pro udržení jezdce nad vodou. Ten pak jede, či chcete-li „létá“, po aerodynamicky dokonalém křidélku s téměř nulovým odporem.

Trocha historie

Princip hydrofoilu byl objeven a poprvé použit u lodí na začátku 20. století. Od těch dob se zdokonaluje a v současnosti je používán u motorových lodí a katamaránů civilních i vojenských. Historie hydrofoilu v oblasti sportu sahá do šedesátých let minulého století, kdy dnes již průkopníci přišli s myšlenkou hydrofoilů tažených za loděmi.

Významnou postavou ve vývoji byl tehdy Mike Murphy, který přidělával hydrofoil k vodním lyžím, k boardu, na kterém se klečí nebo sedí.

Historie kitesurfingu se začala psát v sedmdesátých letech minulého století na Hawaii. Prudký rozvoj zaznamenal kitesurfing s příchodem nového tisíciletí. Až někdy okolo roku 2010 se tyto fenomény setkaly (pro pohon hydrofoilu byl použit drak) a populární a v současné době neprogresivnější odnož kitesurfingu byla na světě. Od té doby se neustále vyvíjí.

Dnes se kromě lodí a katamaránů využívá hydrofoil u wakeboardu, kiteboardu, windsurfingu, surfingu na velkých vlnách a paddleboardingu.

Tvar křídla

Samotné křídlo vypadá jako letadlo. Přední křídlo je větší, zadní menší. Jako celek je připevněné k boardu 90 centimetrů vysokým stěžněm. Při dostatečné rychlosti se board s jezdcem odlepí od hladiny a dále již „jede“ nad vodou. Samotná jízda tak pokračuje pouze po „letadélku“.

Jízda a jízdní vlastnosti

Díky téměř nulovému odporu při jízdě stačí pouze malá dopředná síla. Dokonce tak malá, že na speciálně upraveném paddleboardu jezdci stačí rozjet paddleboard pádlem a pak již levituje pouze díky větru, který fouká do jeho těla s občasnými záběry pádla do vody.

 Jinak naprosto postačí použití menšího draka, slabšího motoru v tažném člunu atd.

Viz: https://www.youtube.com/watch?v=2JaE57jHuIc

I pro zkušeného jezdce může být v začátcích problém vyjíždět s foilboardem nad vodní hladinu. I profík se tak stává začátečníkem a trénuje, dokud jeho svaly nepoznají, jak správně ovládat hydrofoil.

Poté je jízda velice zajímavá a vzrušující. Hydrofoil je zcela novou zkušeností a nepopsatelným zážitkem.

Po zvládnutí jízdy je rozjezd do levitace celkem snadný, v levitaci jede hydrofoil neuvěřitelně hladce a stabilně i ve vysokých rychlostech. Logicky však trvá mnohem déle, než opět zpomalí.

Unikátní konstrukce s téměř nulovým odporem umožňuje skvělou stoupavost proti větru (tzv. up-wind performance).

Jak začít s hydrofoilem

Pro nadšence, kteří by si hydrofoil rádi vyzkoušeli, doporučujeme začít na větším prkně za člunem. Odpadnou tak starosti s ovládáním draka, což může být pro někoho také výzva.

Začátečník začíná s kratším, cca 40 cm vysokým stěžněm, po dostatečném tréninku se stěžeň mění na standardní, s výškou 90 cm.

Nejnáročnější je vždy dostávání se na board. Nenechte se však zastrašit prvními nepovedenými pokusy. Po svědomitém tréninku to bude mnohem jednodušší. Jakmile se dostanete nahoru, jeďte stále s deskou na vodě.

Nesnažte se zvedat do levitace příliš brzy. Nejdříve se naučte jízdu na prkně ve výtlaku. Až ji zvládnete, je čas dostat board nad hladinu.

To se provede spíše jakoby přizvednutím přední nohy než zaklonění a zatlačení na zadní nohu. Tato část chce spoustu tréninku, ale ten pocit tichého „létání“ nad hladinou za to rozhodně stojí. Pro samotnou jízdu existuje na Youtube spousta návodů.

Výběr draka pro hydrofoil

Zkušenosti s drakem představují obrovskou výhodu. Pokud chcete jezdit na hydrofoilu s drakem, je jeho bezpečné zvládnutí podmínkou. Začněte tedy nejdříve se základním prknem (twin-tip nebo vlnové prkno), potom přejděte na hydrofoil.

Pro první kroky na hydrofoilu použijte draka stejně velkého jako na twin-tip, budete potřebovat dostatečnou sílu, aby vás drak dostal na prkno a umožnil vám výtlačnou jízdu (prkno jede stále ve vodě).

V pozdějších fázích (jízda v levitaci) se používá menší drak, zhruba 2/3 velikosti pro twin-tip boardy.

Vybavení

Pokud vás tento nový sport zaujal a máte zato, že se Hydrofoil kite stane vaší vášní, navštivte stránky www.mysticstore.cz– kitehydrofoily Moses.

Naleznete zde kompletní vybavení pro tento sport a spoustu dalších „must have“ kousků od dámského a pánského oblečení, neoprenů, ochranných pomůcek, přes brýle a batohy, až po nejrůznější doplňky. Vybere si opravdu každý a v případně potřeby ochotně poradíme.

Na blogu stránky Mysticstore.cz najdete také test jednoho z nejlepších HF jezdců v České republice, Miloslava Chalupníka, který otestoval komplet Hydrofoil Moses Fluente + Board Moses T60.

Sám Milo ho okomentoval slovy: „Po 2 hodinách na vodě jsem to hned na břehu zkoumal. Jeden z windsurfařů za mnou přišel a zeptal se mne, zda mám na tu hračku zbrojní průkaz. Jízda tedy super. Za mě velká spokojenost a nadšení.“.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz