Domů     .Top
Drony budou hlídat žraloky
Marek Felt 19.10.2017

Cílem Austrálie je nasadit drony, které budou vybavené kamerami, které se používají pro vojenské účely. Měly by hlídat výskyt žraloků a v případě nebezpečí upozornit pobřežní hlídky nebo informovat plavce, kteří jsou vybaveni chytrými hodinkami.

Výhodou speciálních kamer je, že jsou schopné objevit žraloka do hloubky až devíti metrů pod hladinou. Drony s kamerami budou testovány nejdříve u pobřeží západní Austrálie. Tato oblast patří mezi ty nejnebezpečnější.

Od roku 2000 zde po útocích žraloků zemřelo celkem 15 lidí a jen vloni zde bylo zaznamenáno minimálně 26 útoků tohoto dravce na člověka.

Za úpravou technologie stojí společnost Shark Alert International. Podle jejich informací by měla kamera pořídit každou vteřinu až sedm záběrů na pěti různých frekvencích. Nová technologie by měla doplnit a v budoucnu nahradit lidské pozorovatelé v nízko přelétávajících letadlech.

Tento způsob ale byl náročný a nákladný. Ne vždy se na ni navíc dalo spoléhat. Pokud se žralok nacházel od letové trasy, nebo byl v hloubce od 2,5 metru, byla šance jej spatřit prakticky nulová.

První testy kamerového zařízení proběhly již v Kalifornii za pomoci využití 2,5 metru dlouhého modelu velkého bílého žraloka. Tento druh je zároveň v Austrálii považován za toho nejnebezpečnějšího a nejzodpovědnějšího za většinu útoků.  Když se podařilo model objevit, vyslala se okamžitě informace pobřežní hlídce, na smartphony nebo na chytré hodinky.

Podobný systém bezpilotních letounů se bude testovat také u australského východního pobřeží. SharkSpotter, který je vybaven umělou inteligencí a využívá algoritmus, dokáže žraloky odlišit například od delfínů, rejnoků a dalších mořských tvorů.

Je schopen živě nahrávat záběry a přenášet je z dronů na pobřeží. Jak se tyto technologie osvědčí, to ukáže nejdříve testovací provoz a posléze ostré nasazení.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz