Domů     .Top
Počet zubrů chovaných u nás atakuje stovku
Václav Roman 7.4.2017

Jedná se o nárůst zhruba o pětinu. Pokud bude současný trend pokračovat, mohl by počet zubrů v České republice již letos překročit symbolickou stovku. V roce 1993 přitom plemenná kniha v České republice evidovala jen 16 zubrů ve třech zoologických zahradách.

V roce 2000 žilo v tuzemsku 38 kusů zubrů ve čtyřech soukromých chovech a třech zoo.

Celosvětová čísla počtu zubrů za rok 2016 ještě nejsou známá. V roce 2015 tvořilo celosvětovou populaci 6083 zubrů. Pro záchranu tohoto druhu je přitom potřeba dosáhnout počtu nejméně 10 000 kusů.

„K nárůstu početních stavů pomohlo nejenom úspěšné rozmnožování zubrů ve velké části tuzemských chovů, ale také založení nového stáda v Zoo Tábor,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel společnosti Česká krajina.

Stádo v Táboře je cenné také z dalšího důvodu. Jako první česká zoologická zahrada tam založili chov vzácnější, takzvané nížinné linie. Ostatní tuzemské ZOO chovají takzvanou nížinně-kavkazskou linii.

Zubry je také možné pozorovat v oborách, rezervacích, farmových chovech i v jednom malém zooparku. V chovech celkově převládá nížinná linie, k níž patří 66 tuzemských zubrů. „Nížinnou linii založilo pouhých pět zvířat pocházejících z Bělověže v Polsku.

Tato linie je nejen zoologicky hodnotnější, ale vykazuje také celkově lepší kondici,“ vysvětlil Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd České republiky.

Zubři byli po první světové válce v přírodě člověkem zcela vyhubeni. Přežilo jen několik kusů v zajetí. Z nich se podařilo sestavit skupinu 12 zubrů, která vytvořila základ současné populace.

K vzácnější, nížinné linii z nich patřilo pouhých sedm kusů, z nichž však jen pět zanechalo potomky. V plemenné knize zubra evropského jsou evidováni pouze čistokrevní zubři pocházející z dvanácti zakladatelů.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz