Domů     .Top
Ropný div ze Severního moře
Martin Janda 13.2.2017

Norové mají docela kliku. Moře, které jej obklopuje, sice příliš ke koupání neláká, ale má jiné přednosti. Pod jeho dnem se skrývají velké zásoby černého zlata. Těžba ropy z mořského dna má určitá specifika, například se musí postavit ropná plošina. A i ta může být zajímavým technickým dílem..

Norsko je jedním z největších exportérů plynu i ropy na světě. Navíc norská státní ropná společnost Statoil ASA  oznámila významný objev dalších rezerv ropy v Barentsově moři. Pozornost Norů se ovšem soustředí hlavně na Severní moře.

A právě zde totiž stojí jeden z největších kolosů, který kdy lidské ruce vytvořily: ropná plošina Statfjord B.

Impozantní stavba vyrostla mezi lety 1978 až 1981. Nachází se asi 180 kilometrů západně od norského pobřeží. Stavět plošinu pro těžbu ropy z moře není žádná legrace. Nejprve bylo nutné na dno položit čtyřiadvacet železobetonových cylindrů.

Nad nimi ční čtyři duté betonové věže. Při jejich stavbě bylo spotřebováno 837 000 tun železobetonu, což odpovídá šestnáctinásobku váhy Titanicu. Dvě z věží jsou odpovědné za těžbu ropy, třetí věží vedou čerpadla a potrubí a v poslední je umístěno kontrolní zařízení zátěžové vody.

Celá stavba i s doplňky váží téměř 900 000 tun a je ponořena do hloubky 147 metrů.

Nad čtveřicí železobetonových sloupů ční ocelová konstrukce o váze 40 000 tun a výšce 271 metrů. Zde je království těžařů, jsou tu umístěna nejen vrtná zařízení, rafinerie, ale i provozní a administrativní místnosti, osmipatrový hotel pro pracovníky o kapacitě 278 lůžek, restaurace a heliport.

Obě části, tedy základna a plošina byly spojeny až na moři. Náročná operace trvala 38 hodin. Vše se úspěšně podařilo, takže vysoké vlny i vichřice, které v oblasti nejsou ničím výjimečným, pohnou celou stavbou nanejvýš o jeden centimetr.

Hloubka dvaceti vrtů pod plošinou dosahuje délky 2,5 kilometru. Pomocí dalších deseti vrtů je přečerpáváno příslušné množství zemního plynu do ložiska, aby byl udržen jeho těžní tlak. Geologické průzkumy prováděné v dané oblasti odhadují, že těžební a vrtná plošina Statfjord B zůstane aktivní minimálně do roku 2019. To se týká i jejích dvou sestřiček; plošin Statfjord A a Statfjord C.

Zdejší denní produkce ropy dosáhne 250 000 barelů a celkem Statfjord B pojme 2 000 000 barelů. Náklady na její výstavbu dosáhly téměř 2 000 000 dolarů (cca 40 miliard korun) tedy jen o něco více než kontroverzní tunel Blanka v Praze.

Na rozdíl od nás si však Norové mohou mnout ruce spokojeností. Jim se investiční náklady vrátily už během prvního roku, což v případě Blanky asi nehrozí.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz