Domů     .Video
Jak člověk pokořil zvuk?
Pavel Šmejkal 14.2.2017

https://www.youtube.com/watch?v=-d9A2oq1N38

Zajímavé video ukazuje, co se děje s letadlem v okamžiku, kdy prolomí zvukovou bariéru, neboli dosáhne rychlosti 1 Machu. Prvně se to povedlo 14. 10. 1947 americkému pilotovi Charlesovi „Chucku” Yeagerovi na pokusném raketovém letadle Bell X-1.

Machovo číslo je bezrozměrná fyzikální veličina, která udává poměr rychlosti pohybu tělesa k rychlosti šíření zvuku ve stejném prostředí. Název nese po svém „objeviteli“ brněnském rodákovi Ernstu Machovi (1838 – 1916).

Zjednodušeně lze říci, že u zemského povrchu odpovídá 1Ma rychlosti přibližně 1225 km/hod, ve stratosféře pak 1060 km/hod.

S překonáním zvukové (sonické) bariéry souvisí i zvukový efekt, tzv. sonický třesk, a Machův kužel, neboli způsob šíření vzruchu od daného objektu, tedy od letadla. Špičku Machova kuželu je možné zahlédnout okolo letadla v okamžiku přiblížení se rychlosti zvuku, a to díky extrémnímu zhuštění vodních par.

Prvenství Chucka Yeagera je však občas zpochybňováno. Úplně prvním člověkem letícím nadzvukovou rychlostí měl být již německý pilot Hans Guido Mutke, jemuž se mělo podařit rychlost zvuku pokořit 9. 4. 1945 s letounem Messerschmitt Me 262 Schwalbe.

Kromě něj si na prvenství ještě brousí zuby Američan George Welch, kterému se mělo podařit dosáhnout rychlosti 1Ma 1. 10. 1947 v letadle North American XP-86 Sabre. Je však třeba podotknout, že obě letadla mohla na rozdíl od letounu Bell X-1 dosáhnout požadované rychlosti jen na krátkou a omezenou dobu, a to ještě pouze při střemhlavém letu.

reklama
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz