Domů     .Top
Chilli papričky prodlužují život
Mirka Filipová 16.1.2017

Nejnovější studie lékařů z Larner College of Medicine při Univerzitě ve Vermontu dokazuje, že lidé konzumující pravidelně pálivé papričky se dožívají vyššího věku, než ti, kteří se štiplavé zelenině vyhýbají. .

Blahodárné účinky chilli papriček jsou známé už tisíce let. Výzkumem této souvislosti se ale zabývá překvapivě málo moderních lékařských studií. Problému na zoubek se proto rozhodli podívat experti z amerického Vermontu.

Ve své práci prozkoumali údaje z dostupných databází. Jako podklad pro výzkum jim tak sloužily informace o 16 000 Američanech.

Autor projektu profesor Benjamin Littenberg a jeho spolupracovníci se zaměřovali hlavně na údaje ohledně zdravotního stavu lidí a příčiny jejich úmrtí v souvislosti s pravidelnou konzumací pálivých papriček.

Z výsledků studie vyplynulo, že lidé s oblibou v chilli papričkách měli o 13% nižší úmrtnost, než sledované osoby, kterým pálivá jídla nechutnala.

Mechanismy, jakými ostrá zelenina ovlivňuje délku života, jsou zatím nejasné. Jisté ale je, že u osob s oblibou v chilli je nižší výskyt nemocí kardiovaskulární soustavy i menší procento úmrtí z důvodu mrtvice.

Podle autorů studie může být důvod blahodárných účinků pálivých paprik například v receptorech pro dráždivé látky, mezi jaké patří i hlavní složka chilli papriček – kapsaicin. Roli ale může hrát i fakt, že kapsaicin do určité míry zabraňuje obezitě a podporuje průtok krve v tkáních.

Littenberg se svým týmem se nyní budou studiem vlivu pálivých papriček na lidské zdraví dále zabývat. Rádi by také konzumaci ostré zeleniny protlačili do fáze klinických testů, kde by mohlo být přímo sledováno její působení na organismus člověka.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz