Domů     .Top
Nová kniha odkrývá příběh dívek vězněných Boko Haram
Pavel Šmejkal 20.12.2016

V dubnu 2014 zaútočila teroristická skupina Boko Haram na vesnici Chibok v severovýchodní Nigerii a unesla 276 dívek z místní internátní školy. Wolfgang Bauer, přední německý reportér píšící pro Die Zeit, se do Nigérie vypravil.

Niterné rozhovory s dívkami, kterým se podařilo utéct, jsou předmětem jeho nejnovější knihy Ukradené dívky. Kniha je zároveň reportážním svědectvím k tématu stále trvajícího teroru, které vyvolalo velký zájem veřejnosti po celém světě.

Titul, jehož práva byla prodána do celého světa, vyšla v nakladatelství Grada. A rozhodně stojí za pozornost!

Přepadením Čiboku se nigerijské drama dostalo na veřejnost. Pod hashtagem „Bring Back Our Girls“ vyjádřili podporu i známé osobnosti jako Michelle Obamová nebo nositelka Nobelovy ceny za mír Malála Júsufzajová.

V současné době se odhaduje, že v zajetí Boko Haram je však mnoho tisíc žen a dětí.

Wolfgang Bauer se vypravil do Nigérie v červenci 2015 a v lednu 2016 a vyzpovídal přes šedesát dívek a žen, kterým se z krutých táborů podařilo utéct. Jejich vyprávění dokumentuje neskutečné zločiny a umožňuje nahlédnout do fungování organizace.

Popisuje historické a politické pozadí teroru a poukazuje na to, jak zničil etnickou a kulturní rovnováhu v jedné z nejrozmanitějších oblastí světa. Je to však také zpověď unesených dívek. Srdcervoucí zpověď, která vypráví o utrpení a násilí, ale i o odvaze. A o naději.

První z rozhovorů je s dvěma ženami, matkou a dcerou. Sadiya je v šestém měsíci těhotenství. Má už pořádné břicho. Otcem dítěte je ten, kdo ji znásilnil. Vypráví o životě ve vsi, o svém zesnulém manželovi a  dceři Talatu.

Ta chodí do školy a jejím snem je být lékařkou. Obě vypráví také i o dni, kdy k nim přijeli únosci z Boko Haram a o tom, jaký je život pod jejich nadvládou.

Talatu (14):

Toho dne jsem šla do školy jako vždycky, pak jsem přišla domů, svlékla si školní uniformu.   Uvařila jsem si rýžovou polévku a pak šla naproti k babičce pro červené fazole do polévky. Babička mi řekla, že právě viděla vesnicí běžet zraněné vojáky.

Boko Haram už předtím dorazilo do Gulaku. “Musíte se ukrýt do bezpečí,” řekla babička. “Boko Haram nahání dívky v tvém věku.”.

Boko Haram zavádějí nová pravidla. Ženy jsou v tomto případě měnou, kterou si vůdci Boko Haram kupují přízeň svých poddaných. Emírové, tedy ti, kteří jsou určeni pro vládnutí nad danou vesnicí, rozhodují, kdo se s kým bude rozmnožovat.

Ženy jsou pro ně jen nádoby pro jejich geny. Chtějí mít děti, které vyrůstají zcela v duchu hnutí.

Sadiya (38):

Po třech týdnech oznámili: “Zítra Vás začneme vdávat za dobré muslimy!” Talatu stála vedle mě. Rozdělili ženy do tří kategorií: staré ženy, středně staré ženy, mladé ženy. Zeptala jsem se: “Chcete vdávat i dívky ve věku mé dcery?” Odpověděli mi, že prorok Mohamed si vzal za ženu sedmiletou dívku.

Už jsem nic neříkala. U Boko Haram je takový okamžik, kdy víš, že musíš mlčet.

Sadie a Talatu se nakonec v červnu 2015 během útoku nigerijské armády povedlo utéct, podobně jako dalším desítkám dětí a žen. V říjnu 2016 teroristé propustili 20 dívek unesených ze školy v Chiboku.

Boko Haram je teroristickou skupinou, která v posledních letech zabila velké množství lidí, dokonce více než takzvaný Islámský stát. Organizace těží z toho, že stát, s nímž bojuje, je velmi oslabený. Čím slabší stát, tím je sekta silnější.

A Nigérii se nikdy nevedlo hůř než v současné době. Malá náboženská skupina se rozrostla v obrovskou údernou armádu, která odhadem čítá kolem 50 000 ozbrojenců. Na útěku je asi sedm milionů lidí. Mnoho tisíc bylo zotročeno.

Podle údajů nigerijské vlády doposud zemřelo 20 000 lidí, ale v tomto konfliktu je většina lidí nezapočítaná.

“Ve zdánlivě daleké Evropě a Americe se nás katastrofa jménem Boko Haram zatím netýká. Většina pozorovatelů se ale shoduje, že sekta jednoho dne zaútočí i na západní civilizaci. Nesmíme tedy Boko Haram ignorovat,” dodává Wolfgang Bauer, autor knihy.  .

Kniha má 176 stran a stojí 279 Kč.

O autorech:

Wolfgang Bauer (*1970) pracuje pro týdeník Zeit. Za své reportáže získal prestižní ocenění, mimo jiné Prix Bayeux-Calvados des Correspondants de Guerre nebo Nannen Preis. V nakladatelství Grada již vyšla jeho reportáž Přes moře: S uprchlíky na cestě do Evropy.

Andy Spyra (*1984) je fotograf na volné noze. Jeho fotografie byly otištěny mimo jiné v časopisech Time Magazine, Stern, Zeit nebo New Yorker.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama