Domů     .Top
Jak se bránit viróze? Pitím!
Pavel Šmejkal 20.12.2016

V zimě většina lidí nepociťuje nutkavý pocit žízně jako v létě. Ve skutečnosti však organismus potřebuje mnohem více vody, než je subjektivní pocit žízně, a tak bývá často tělo dehydrováno. To vede k řadě obtíží, mezi něž spadá i snížená obranyschopnost vůči různým nemocem..

Podle současné americké studie již 8 malých skleniček vody za den může pomoci odvrátit chřipkové onemocnění. Dr. David Lewis, který výzkum prováděl, tvrdí, že přírodní pramenitá voda je důležitá pro správnou funkci celého těla. Především však pravidelné pití pomáhá udržovat hydratované a vlhké sliznice.

„První linie obrany se nachází právě v nosních sliznicích. Ta se chová jako lepkavý papír, který chytá do pasti všechny nečistoty a bakterie,“ vysvětluje D. Lewis. Pokud jsou sliznice dehydratované, snižuje se jejich účinnost při zachycování nečistot a virů až o 50 %. Viry pak proudí do plic a následně do celého organismu.

Vypálit červa? Raději ne!

Další výzkum ukázal, že lidé, kteří pili pouze tři sklenice vody za den, měli pětkrát vyšší pravděpodobnost bolesti v krku či ucpaného nosu, než ti, kdož pili 8 sklenic. Navíc je čtyřikrát častěji ohrožovala potenciální chřipková nákaza.

Důležité je však pít po menších dávkách, aby tělo s vodou správně hospodařilo a nevylučovalo ji jako nadbytečnou. Káva ani alkohol tuto schopnost jako voda nemají, protože naopak organismus a následně i dýchací sliznice dehydratují. Tím možnost onemocnění naopak zvyšují.

A když nemoc přijde?

Pokud člověk onemocnění nějakou virózou, která se jej drží dlouho, doporučují autoři studie pravidelný pitný režim, aby se tělo očistilo od toxinů. V takovém případě by se měla běžná dávka příjmu tekutin, která se pohybuje okolo 2–2,5 litru za den, zvýšit přibližně o půl litru na 3 litry tekutiny.

Zvýšený příjem v takovém případě totiž pomáhá organismu bojovat proti dehydrataci a zároveň pomáhá rychleji odvádět odpadní látky.

Lékaři doporučují do čisté pramenité vody či vlažného čaje vymačkávat citron, a tím doplňovat a zvyšovat hladinu vitamínu C v těle.

Proč právě voda?

Čistá voda patří, pro někoho možná překvapivě, k podpůrným „surovinám“, které pomáhají léčbu urychlit. Při pouhém kašli, jenž je nepříjemný, pomáhá voda rozpouštět hlen, a usnadňuje tak vykašlávání. Rovněž se podílí na zvlhčování plic a zklidnění podrážděného krku.

Je-li nemoc doprovázena horečkou a pocením, je nutné pitnou dávku ještě zvýšit. V takovém případě je ideální vypít 3–4 litry tekutin za den. Protože s potem odcházejí z těla i důležité minerální látky, je vhodné pít minerální vody, které nedostatek vyrovnávají.

Situace při vysokých horečkách je podobná pocení při intenzivním sportu, kdy v jenom litru potu může být vyloučeno až 2,5 gramu vápníku. Nedostatek minerálů vede k silné únavě, ztrátě energie, k bolestem hlavy. V neposlední řadě pak prodlužuje i samotné období rekonvalescence.

„Příjem tekutin je při horečnatém onemocnění mnohem důležitější než jídlo! Minerály jsou stavební kameny, které člověk potřebuje, spolu s tekutinou, pro tvorbu spousty protilátek,“ zdůrazňuje MUDr. Jana Foltinová, místopředsedkyně Svazu minerálních vod a dlouholetá zástupkyně hlavního hygienika ČR.

Zdroj obrázku: Marlon Felippe, GFDL

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz