Koncept super potravin food je v současné době velmi populární. Velký zájem o superpotraviny je dozajista povzbuzen rostoucím zvýšeným zájmem veřejnosti o potraviny a především zdraví obecně zhruba v poslední dekádě.
A platí to především ve vyspělých zemích. Historie termínu superpotraviny totiž sahá až na počátek 20. století, jeho širší užití v jazyce můžeme ale pozorovat až za poslední roky. Na dotaz „super food“ dnes Google nabídne až 10 milionů odkazů.
Ze všech druhů médií se valí zprávy o ultra-zdravých potravinách např. o borůvkách, červené řepě či kakaových bobech a nebo třeba lososu.
Tyto zprávy tvrdí, že přinášejí informace z nejnovějších vědeckých studií a ujišťují nás, že konzumace těchto potravin naše tělo zdravě nakopne, ochrání nás před nemocemi a zpomalí stárnutí.
Je to ale skutečně pravda? Jsou články na téma super potraviny opravdu podloženy vědeckými výzkumy? Ano jsou. Ale problém je často zakomponován právě v těchto studiích. Laboratorní podmínky za kterých jsou super potraviny zkoumány jsou kriticky odlišné od podmínek běžné konzumace.
Prvním a možná i nejpodstatnějším je obrovské množství přijatých živin. Jsou to obvykle nereálně velké porce super potravin, které v běžné stravě nemůže člověk běžně přijmout. Druhým palčivým problémem je krátkodobá trvanlivost sledovaných účinků.
Pro dlouhodobé udržení účinků byste museli superpotraviny konzumovat v podstatě 24/7. Což by v případě čokolády nebo kakaa mohlo být naopak kontraproduktivní.
Dalším faktem je velký počet studií založených na zvířecích experimentech nebo pokusy na izolovaných lidských buňkách. Zachytit účinky super potravin na komplexní lidský organizmus je v laboratorních podmínkách prakticky nemožné.
Lidé vždy konzumují kombinace potravin. Existují také studie, které potvrzují, že v různých kombinacích stoupá schopnost těla vstřebávat živiny. Platí to například o beta-karotenu v mrkvi nebo špenátem v kombinaci se zdrojem tuku jako je například salátový dresing.
Co říci závěrem? Super potraviny jsou to nejvýživnější na naší planetě, musíme však být realisté a neočekávat zázraky při jejich konzumaci a rozhodně je nikdy nepřijímat jednostranně.