Domů     .Top
Budeme dopravovat materiál do vesmíru výtahem?
Václav Roman 22.4.2016

Orbitální výtah byl ještě nedávno výplodem fantazie autorů sci-fi literatury, postupem času se však blíží ke své realizaci. Japonsko si klade za cíl zkonstruovat kosmický výtah do roku 2050! Dotažení tohoto ambiciózního projektu do zdárného konce však brzdí neexistence dostatečně pevného materiálu.

Japonští vědci k jeho objevení učinili v nedávné době další krok. Přispěl k tomu nápad Čecha z Přírodovědecké fakulty UK Günthera Kletetschky..

Zatím neexistuje žádný materiál, který by dokázal unést hmotnost odpovídající délce lana 35 786 km. Nutné je navíc počítat s tím, že lano bude napínáno odstředivou silou. Hledaný materiál musí být nesmírně lehký a současně velmi pevný.

Ideálním kandidátem se zdají být uhlíkové nanotrubičky, které jsou jak lehké, tak několikrát pevnější než Kevlar.

S nanotrubičkami je však jedna potíž – jejich běžná délka se měří v milimetrech, maximálně centimetrech.

„Nanotrubičky se vyrábějí ve vakuové trubici, do níž se za teploty asi 800 °C vpouští chlorid železitý a poté acetyten, tedy plyn bohatý na uhlík. Při reakci vznikne jakýsi les nanotrubiček,“ popisuje proces výroby Gunther Kletetschka z Ústavu hydrogeologie, inženýrské geologie a užité geofyziky Přírodovědecké fakulty UK. Takto vytvořené nanotrubičky je následně nutné propojit do podoby nitě.

Díky elektrostatické interakci je možné vytvořit nit dlouhou i několik desítek metrů. Prototyp takového lana zkoušel Gunther Kletetschka v roce 2010 na Antarktidě.

„Zatím jde spíše o přiblížení k ideální struktuře – celá nit není stejně pevná jako nanotrubička. Jde však o velmi důležitý krok,” vysvětluje Kletetschka.

Myšlenka „kosmického výtahu”, který by umožňoval dopravu materiálu do vesmíru bez nutnosti konstrukcí nákladných raket, je stará již více než 50 let. Základem je poznatek, že v jisté konkrétní výšce nad zemí se vyrovnává gravitační síla Země se silou odstředivou, která je každému zemskému satelitu udílena díky rotaci Země.

Vyrovnání obou sil má jeden zajímavý důsledek – umožňuje totiž umístění tzv. geostacionárních družic na oběžnou dráhu Země. Tato dráha se nachází nad zemským rovníkem ve výšce 35 786 km.

Družice, která po ní obíhá, z pohledu pozorovatele na Zemi vlastně stojí – rychlost jejího oběhu se rovná rychlosti rotace Země. Spolu s bodem na Zemi, nad nímž je “zavěšena”, tvoří družice dva krajní body úsečky, která představuje délku kosmického výtahu.

Další článek
Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz