Podle vědců Greenwichské univerzity v Británii si komáři nevybírají své oběti náhodně. Přednost dávají krvi určitých jedinců před jinými. O „lahodnosti“ krve hostitelů rozhoduje až z 80% genetická výbava.
Dalšími důležitými faktory, jsou imunitní systém, tělesná konstrukce či zápach potu. Komáry například odpuzuje pach vitamínu B. Vědci své hypotézy testovali na 18 jednovaječných a 19 dvojvaječných dvojčatech.
Při svých pokusech používali trubici, která se členila na dva samostatné tunely, tímto způsobem zjišťovali, které z dvojčat si komáři vyberou. Postupně tak odhalili, že komáří chuťové preference, jsou ovlivněny genomem.
Krev živých tvorů sají pouze samice. Komáří samci si raději pochutnávají na sladkém nektaru z květů. V našich zeměpisných končinách se nejčastěji setkáváme s Komárem pisklavým (Culex pipiens) komárem útočným (A. vexans) nebo komárem obecným (Aedes cantans).