Domů     .Top
7 států, které mohou za globální oteplování
Barbora Cihelková 28.2.2014

Pouhých sedm států má na svědomí více než 60 procent globálního oteplování, které postihlo naši planetu mezi lety 1906 až 2005. K výpočtu dospěli vědci z kanadské Concordia University. Největšími hříšníky jsou podle nich Spojené státy, Čína, Rusko, Brazílie, Indie, Německo a Velká Británie.

Kanadský vědec Damon Matthews spolu se svými kolegy spočítal, kolik emisí vyprodukují jednotlivé státy. Výsledky dal pak do souvislostí s údaji, které sledovaly globální oteplování planety mezi lety 1906 a 2005, kdy teplota stoupla celkově o 0, 74 °C.

Pro svůj výzkum použili vědci historická data, která zahrnovala kromě údajů o emisích oxidu uhličitého ze spalování fosilních paliv také záznamy o emisích metanu, oxidu dusného a síranových aerosolů. V úvahu vzali i změny ve využívání půdy, jako je odlesňování.

Jako hlavní viník oteplování se ukázaly Spojené státy, které jsou podle studie za oteplování zodpovědné z 22 procent, což představuje 0. 15 °C. V pořadí druhá Čína se na zvýšení teploty podílela z devíti procent, třetí příčku obsadilo Rusko s osmi procenty.

Brazílie a Indie jsou za oteplování zodpovědné shodně sedmi procenty. S pěti procenty se do žebříčku dostalo Německo a Velká Británie.

„Vidět na prvních příčkách žebříčku méně industrializované země může působit poněkud překvapivým dojmem. Za jejich vysokou produkcí emisí CO2 stojí ale také kácení deštných pralesů,“ vysvětluje vedoucí projektu Damon Matthews.

Vědci však zároveň upozorňují, systém zpětných vazeb v klimatickém systému zatím není prozkoumaný natolik detailně, aby bylo možné vyčíslit dopady produkovaných emisí se stoprocentní přesností. Jakékoli výpočty v této oblasti jsou proto spíše orientační.

Na změnách klimatu se podílejí i další faktory, zejména sluneční aktivita. Ta přitom může do budoucna oteplování planety jak urychlit, tak také výrazně zbrzdit, nebo dokonce zastavit.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz