Koho by napadlo, že hlavní roli v soukromé čističce vody, mohou hrát tak triviální záležitosti, jako jsou třeba slupky od jablek a rajčat? Ty totiž dokážou „vysát“ z vody drtivou většinu nečistost a škodlivin. Při studiu unikátní struktury slupky rajčat vědci zjistili, že se jedná o vynikající biomateriál, který dokáže zbavit vodu toxických železitých prvků, kontaminantů, pesticidů a organických, či anorganických chemikálií.
Totéž platí i o jablečné slupce v rámci přirozené adsorpce (jedná se o proces, při němž se plynné látky zachytávají hromadí na povrchové struktuře – v tomto případě na slupce výše zmíněného ovoce a zeleniny). Experti v rámci testů umístili vzorek oxidu zirkoničitého na jablečnou slupku, jejíž aktivní složky dokázaly z kapalné složky látky bez problémů extrahovat molekuly fosfátů, arsenitů a chrómu.
V současnosti se provádí testy se slupkami dalšího ovoce a zeleniny.