Domů     .Top
Upsalit: další z materiálů budoucnosti?
JanPetricko 22.7.2013

Švédským vědcům z univerzity v Uppsale se podařilo vyvinout nový materiál se slibnými vlastnostmi na bázi  uhličitanu hořečnatého.  Mohl by najít široké využití v elektronice, protože významně redukuje množství energie, potřebné ke kontrole okolní vlhkosti.

A nejen v elektronice, ale také třeba ve farmakologii nebo ve skladištích toxického odpadu. Dostal jméno upsalit, na počest místa vývoje – nejstarší univerzity ve Skandinávii.  Tento vzdělanostní „svatostánek“ si právě připisuje 536. zářez na pažbě svého věku.

„Byť vědecká literatura v posledních stech letech tvrdila opak, podařilo se nám zhotovit amorfní formy uhličitanu hořečnatého v rámci relativně jednoduchého procesu při nízkých teplotách,“ nechal se slyšet vědecký tým.

Formy uhličitanu hořečnatého  se v přírodě běžně vyskytují (např. magnezit, dolomit aj.), tak jakýpak povyk, pánové? Jde o to, že se dosud nepodařilo objevit, či vyvinout právě vodě prostý materiál na této bázi.

Stačilo však upravit a propočítat nové syntetické parametry a nechat do nich vstoupit nevyzpytatelný lidský faktor. Protože  – jako již mnohokrát v minulosti – přispěla k tomuto objevu náhoda. Možná přímo nedbalost.  Hrubý, primární materiál byl totiž omylem ponechán přes víkend v reakční komoře.

Po pondělním příchodu do laboratoře zainteresovaní experti zjistili, že zatímco si užívali volnou sobotu a neděli, na povrchu látky se vytvořila pevná gelová slupka. Po jejím odstranění měli zbrusu nový syntetický materiál, jehož laboratorní vývoj se do té doby ne a ne podařit.

Upsalit vykazuje nejvyšší povrchovou, ultraporézní  strukturu, což jej řadí do elitní rodiny, tvořené karbonáty, které se využívají v nanotechnologii. Neobsahuje vodu, ale dokáže ji absorbovat, nepropustit a využívat ji.

Póry upsalitu jsou tak nanoskopické, že jejich průměr nedosahuje ani 10 nanometrů (1 nanometr se rovná 1 miliardtině metru), což materiálu dodává zcela unikátní vlastnosti a schopnosti. Dokáže v sobě absorbovat mnohem více vody při nízké vlhkosti, než třeba materiály na bázi hydroskopických, hlinitokřemičitých  minerálů, které již našly upotřebení v široké škály vědních oborů.

Tato vlastnost přispívá k mnohem rychlejší a a k enerergeticky mnohem méně náročné, přirozené regeneraci.

Nechme se překvapit, jaké vědní pole nakonec upsalit „oplodní“ nejvýznamněji.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz