Domů     .Top
10 bezpečnostních tipů pro generaci Y
21. století 29.11.2012

Pokud jste součástí generace Y, je pro vás připojení důležitou součástí každodenního života. Twitter, přátelení na sociálních sítích a Google jsou pro vás naprosto běžné, ale chráníte svou online identitu dostatečně?

Podle nedávno provedeného průzkumu společnosti ZoneAlarm, během kterého bylo dotázáno 1245 respondentů, je pro většinu z těch, kteří patří do generace Y*, bezpečnost až na posledních místech. Pouze pro 31 % respondentů z generace Y je bezpečnost nejdůležitějším faktorem při práci na počítači, ve většině případů upřednostňovali zábavu a komunitu.

Nicméně polovina (50 %) respondentů generace Y přiznala, že v posledních dvou letech řešila na svém zařízení bezpečnostní problémy.

Výzkum také ukázal, že je generace Y a všichni, kdo s nimi komunikují, náchylná a otevřená k online útokům. Pokud si uvědomíte, že zažíváme neustálý nárůst kyberzločinu v našem propojeném světě, není od věci být jeden krok před nimi.

Zde je 10 tipů, jak se chránit a být mimo nebezpečí.

1.         Pěkně od základu. Jedním z nejjednodušších a nejdůležitějších způsobů, jak chránit svůj počítač, je pravidelná aktualizace operačního systému. Nejnovější verze softwaru zajistí hladký chod systému a zabrání tomu, aby byl počítač zranitelný přes bezpečnostní díry, které jsou ve starém systému.

Ujistěte se, že je operační systém nastaven tak, aby automaticky stahoval nové aktualizace s nejnovějšími bezpečnostními záplatami. Zároveň je nutné pamatovat na restartování počítače poté, co se nové aktualizace stáhnou.

2.         Nebuďte veselými klikači. Věděli jste, že každý den Google detekuje 9500 škodlivých webových stránek. V této statistice naleznete i legitimní webové stránky, které byly napadeny a také ty, které byly navrženy za účelem šíření malwaru.

Dávejte si pozor, na které odkazy klikáte, a budete v bezpečí. Také si zapamatujte, že před kliknutím přejeďte myší na odkaz, abyste viděli celou adresu. Varovné zprávy Googlu není radno vždy podceňovat. Současně mějte svůj firewall a antivirus aktualizovaný a aktivní.

3.         Věnujte pozornost nejnovějším změnám na sociálních sítích. Například Facebook nedávno změnil výchozí e-mail na @facebook.com. To znamená, že vás budou moci ještě snadněji kontaktovat marketéři a spammeři.

Tím, že je Facebookový komunikační systém standardně otevřený, dbejte na to, abyste si upravili ochranu svého soukromí. Dávejte si také pozor na spam a phishing.

4.         Hesla, hesla, hesla. Pro všechny online účty si vytvořte silné heslo, které musí obsahovat písmena, čísla a symboly. Delší hesla jsou bezpečnější a je obtížnější je prolomit. Pro důležité stránky, jako je váš hlavní e-mail nebo bankovní účet, si vytvořte speciální heslo.

Pokuste se nepoužívat stejná hesla pro více účtů. Pokud je heslo prolomeno na jednom místě, přístup k dalším je pro hackery volný.

5.         Hráči, nechte bezpečnostní software zapnutý. Pokud jste vášnivými online hráči, nikdy nevypínejte bezpečnostní software během vzrušujících her, jako je například Diablo III. Ano, je důležité mít rychlé připojení a minimum přerušení, ale ne na úkor bezpečnosti.

Místo toho zapněte na svém bezpečnostním softwaru herní režim. Při tomto nastavení se hra nepřeruší, ale zároveň budete chráněni.

6.         Chraňte se proti P2P a nelegálnímu softwaru. Nejjednodušší způsob ochrany je nepoužívat P2P stránky pro stahování nelegálního software. Místo toho stahujte svůj software z legálních stránek softwarového výrobce.

Pokud se přesto rozhodnete podstoupit riziko, měli byste postupovat obezřetně a před stažením souboru si přečtete komentáře ostatních uživatelů. Mějte také na paměti, že mnoho dnes populárních stránek P2P mají přesný systém hodnocení, díky kterému budete vědět, jak se stažené soubory líbily ostatním uživatelům.

7.         Pozor na útoky sociálního inženýrství. Kyberzločinci hledají každý den na sociálních sítích informace o vás, aby vám pak posílali cílené e-maily, které se tváří, že jsou od šéfa, kamaráda nebo člena rodiny.

Umístili jste nedávno na Facebook informaci o svém oblíbeném místu na dovolenou a za pár dnů jste dostali od svého spolupracovníka tipy na nejlepší místa s odkazem na články o nich. V tuto chvíli je třeba se mít na pozoru.

Vždy si dávejte pozor, co prozradíte online, příliš mnoho informací jako jsou například jména domácích mazlíčků mohou nahrát kyberzločincům.

8.         Vybírejte si své přátele pečlivě. Nic nemůže konkurovat on-line propojení skrze Facebook nebo další sociální sítě. Před tím, než někoho, koho neznáte, přijmete do svého kruhu přátel, věnujte čas a zjistěte si o něm co nejvíce.

Buďte obezřetní i v případech, kdy dostanete pozvánku od známých, se kterými jste se několik let neviděli. Sociální bot může využít tuto příležitost a napadnout vaši síť. Kyberzločinci tak mohou zneužít důvěru, kterou jste si vybudovali v rámci Facebooku nebo Twitteru, a posílat e-maily nebo oznámení v rámci vaší sítě pomocí vašich přístupových údajů a informací za účelem šíření malwaru do ostatních počítačů.

9.         Při stahování videí buďte opatrní. On-line video je opravdu populární, především pro generaci Y, která sleduje online videa více než ostatní skupiny. Buďte obezřetní při stahovaní videí, která mohou být líhní virů.

Pokud nemáte poslední verzi video přehrávače, stáhněte si ho z důvěryhodného zdroje. Nikdy neinstalujte ze sdílených stránek, ze kterých stahujte video. Také si zapamatujte, že video nikdy nesmí vyžadovat spustitelný EXE soubor.

10.       Mějte se na pozoru při použití Wi-Fi hotspotů. Lidé jsou rádi, že mohou využít bezplatné Wi-Fi hotspoty. Před připojením ověřte, že je název Wi-Fi sítě (SSID) legitimní. Nepřipojujte se k náhodným nechráněným Wi-Fi sítím.

To zvyšuje bezpečnostní riziko. Pokud můžete, používejte virtuální soukromou síť (VPN). Ta umožňuje směřovat veškeré činnosti prostřednictvím samostatné, bezpečné, privátní sítě, i když jste na veřejném místě.

K dispozici je celá řada služeb, které vám tuto funkci nabídnou, nebo můžete využít aplikaci jako je Hotspot Shield, který VPN nastaví automaticky.

Být ostražitý je dobrý začátek, ale to samo o sobě nestačí. Kyberzločinci jsou den ode dne vynalézavější a online útoky tu budou vždy. Cokoli budete dělat, je důležité přijmout základní zabezpečení, dbát výše uvedených pokynů a mít alespoň antivirus a dvoucestný firewall.

Nenechte se ukolébat falešným pocitem bezpečí, zabráníte tak tomu, že se stanete součástí statistiky. Tím také pomůžete udržet Internet bezpečnější pro celou komunitu.

*Ve zprávě z června 2012 „The Generation Gap in Computer Security“, je jako generace Y věkově definována skupina od 18 do 25 let.

O autorovi: Skyler King, šéf produktové sekce ZoneAlarm, spotřebitelské divize Check Point Software Technologies a tvůrce bezplatného antiviru a firewallu ZoneAlarm.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz