Během studie vyšetřila doktorka téměř 1 000 lidí, jejichž průměrný věk byl 57 let. 60 % z nich byli muži. BMI je výpočet založený na poměru výšky a hmotnosti, který se používá u dospělých k určení normální hmotnosti, ale i podváhy, nadváhy a obezity. V průměru jedli čokoládu dvakrát týdně a cvičili tři až čtyřikrát týdně. Průměrná hodnota BMI účastníků pokusu byla 28 (normální váha je do 25). Šlo tedy o nadváhu, ale ne o obezitu.
Vědci ve své statistice samozřejmě zohlednili věk, pohlaví, vzdělání a spotřebu ovoce a zeleniny. I tak vyšlo najevo, že „čokofilové“ snědli větší množství kalorií, ovšem necvičili víc a stejně byli hubenější.
Rozdíl činil 2 – 3 kg. Zatím však není jasné, jaký druh čokolády štíhlejší milovníci sladkostí preferovali. To, co z Golombové výzkumu vyplývá, boří mýtus čokolády jako nezdravé a zbytečné kalorické bomby.
„Čokoláda zřejmě ovlivňuje metabolické procesy v těle, které mají následně vliv na BMI,“ vysvětlila Golombová.