Domů     .Top
Ubude herbicidů?
21.stoleti 27.3.2012

Objev unikátního „dopravce“ hormonů, na kterém se podíleli i čeští experti, oznámila Akademie věd. Vědci  zkoumali auxin, což je klíčový rostlinný hormon, jehož pohyb mezi buňkami zajišťují zvláštní bílkoviny.

Během výzkumu objevili, že jedna z bílkovin přenáší auxin zcela jiným způsobem než ostatní. Výsledky výzkumu mohou navíc pomoci objasnit působení herbicidu 2,4-D, a tím přispět k jeho šetrnějšímu používání v zemědělství.

Zmíněná bílkovina může za určitých podmínek dopravovat auxin oběma směry. Jde o vůbec první přenašeč rostlinných hormonů, u něhož byl takový obousměrný transport popsán. Překvapivý objev se zrodil z úspěšné spolupráce týmů z Ústavu experimentální botaniky (ÚEB) AV ČR a Purdue University v USA.

Auxin řídí růst rostlin – včetně důležitých zemědělských plodin – i jejich reakce na podněty z vnějšího prostředí. Spouštěcím signálem pro nastartování mnoha vývojových pochodů, jako je růst kořenů nebo zakládání listů, jsou hladiny auxinu v konkrétních místech rostlinného těla.

Například nové listy se na vrcholu stonku zakládají v pravidelných intervalech právě v závislosti na tom, kde je v pletivu nejvíce auxinu. Rostlina proto musí auxin velmi precizně přepravovat mezi buňkami.

Používá k tomu speciální bílkoviny – přenašeče. Až dosud znala věda pouze „jednosměrné“ přenašeče auxinu – dovnitř buněk, nebo naopak ven.

„Zkoumali jsme jednu bílkovinu z huseníčku rolního, pojmenovanou ABCB4. Kupodivu jsme zjistili, že při nízké koncentraci auxinu v buňkách transportuje auxin dovnitř, ale pokud koncentrace vzroste, úplně obrátí a dopravuje ho ven.

Chová se vlastně jako obchodník z oboru export-import, který pružně reaguje na poptávku a nabídku na trhu,“ vysvětluje doktor Martin Kubeš z českého týmu. Badatelé soudí, že unikátní bílkovina umožňuje rostlinám pohotově a jemně regulovat množství auxinu uvnitř buněk. Přesnější informace přinese další výzkum.

Kromě přírodního auxinu vědci testovali také jeho syntetickou „napodobeninu“ nazývanou 2,4-D. Tato sloučenina má účinky podobné auxinu a v zemědělství se používá jako účinný herbicid (přípravek na hubení plevelů).

Ukázalo se, že obousměrný přenašeč umí dopravovat 2,4-D pouze do buněk. „ Exportní“ funkce je blokována, takže herbicid se hromadí v buňkách. Přestože se 2,4-D používá na polích již desítky let, biochemické podrobnosti jeho působení nejsou známy.

Nově objevené vlastnosti přenašeče ABCB4 by mohly být klíčem k jejich objasnění. „Dnešní intenzivní zemědělství se bez herbicidů těžko obejde. Ale když budeme přesně vědět, jak funguje 2,4-D, budeme schopni ho používat zodpovědněji.

Doufám, že náš výzkum v budoucnu povede k chytřejším technologiím, které umožní snížit dávky tohoto herbicidu. Což by pomohlo zemědělské půdě i životnímu prostředí,“ říká doktorka Klára Hoyerová z ÚEB AV ČR.

– TZ AV ČR –

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz