Domů     .Top
Nová dieta: k snídani čokoládový dort
Jan Weyer 14.2.2012

Redukční dieta znamená omezení příjmu kalorií. Dosud platilo, že na menu člověka, který potřebuje shodit kilogramy, se čokoláda, sušenky a dorty rozhodně neobjevují. Obezitologové z Izraele nyní přicházejí z tvrzením, že sladký dezert čítající zhruba 600 kalorií (2 510 kJ) je pro hubnoucího člověka ideální snídaní – nejen  že má proteiny a sacharidy, ale díky takové snídani se hubne a dietářům pomůže dlouhodobě vydržet. Vědci to potvrdili ve studii, kdy v průběhu 32 týdnů téměř 200 obézních dobrovolníků jedlo k snídani čokoládu, sušenky či dorty – a průměrně zhubli 18,4 kg, což bylo mnohem více, než kontrolní skupina, jejíž jídelníček takové sladkosti neobsahoval.

„Klíčový princip tkví v tom pojíst takovouto kalorickou bombu  ráno, když je tělesný metabolismus nejaktivnější a nejschopnější využít a spálit extra kalorie během celého dne,“ tvrdí Daniela Jakubowitzová z diabetického oddělení Wolfsonova lékařského centra na Tel Avivské univerzitě. Když se totiž člověk snaží vyhýbat určitým potravinám, vytvoří si podle vědců na tyto potraviny dlouhodobou psychologickou závislost.

Dezert k snídani umožní kontrolovat bažení po sladkostech po zbytek dne. Zkrátka sníží chutě. „Ranní jídlo dodává tělu energii pro řešení denních úkolů, pomáhá fungování mozku a nakopne metabolismus, což je právě pro hubnutí rozhodující. A snídaně je jídlo, které nejvíce úspěšně reguluje hormon ghrelin, zodpovědný za pocit hladu,“ vysvětluje Jakubowiczová. Zatímco hladina ghrelinu stoupne před každým jídlem, nejefektivněji ho lze potlačit právě při snídani.

193 klinicky obézních dospělých bez diabetu bylo náhodně rozděleno do dvou skupin s identickým kalorickým příjmem – muži konzumovali 1600 kalorií za den, ženy 1400. První skupina po dobu výzkumu však jedla nízkosacharidovou stravu včetně malé snídaně (300 kcal), zatímco druhá skupina dostávala vydatnou, dvojnásobnou snídani (600 kcal s vysokým obsahem bílkovin a sacharidů, vždy včetně čokoládového dortíku apod).

Výsledek? V polovině experimentu shodili účastníci obou skupin průměrně 15 kg na osobu. V druhé polovině se však začaly výsledky obou skupin dramaticky lišit. Účastníci s nízkým příjmem sacharidů ztloustli, a to průměrně 10 kilogramů.

Ti s větší snídaní však dále hubli – průměrně shodili  dalších 6,8 kg. Na konci 32 týdnů skupina s kalorickou snídaní zhubla od začátku experimentu průměrně 18,4 kg na osobu.

I když obě skupiny konzumovali stejné množství kalorií denně, ti s nízkým obsahem sacharidů nebyli spokojení a nikdy neměli pocit sytosti. Profesorka Jakubowiczová dále vysvětluje, že jejich chutě na sladké byly intenzivnější, až nakonec začali  dietní plán podvádět.

Výzkum tedy nakonec odhaluje známou pravdu – aby se nízkokalorický jídelníček stal součástí nového životního stylu, musí být strava v něm obsažená realistická. Tedy racionálně složená z toho, co nám opravdu chutná.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz