Domů     .Top
Revoluce ve fyzice! Vědci vyvinuli antimagnetický štít
Martin Janda 20.1.2012

Vyrušit magnetické pole? Ještě před půlrokem by fyzici prohlásili, že je to téměř nemožné. Leč věda a lidské poznání postupují stále kupředu. A badatelům ze Španělska se teď podařilo něco, co může mít vskutku převratné důsledky. Magnetické pole jednoduše odstínili.

Jak známo, magnetické pole je pole, jehož zdrojem je pohybující se elektrický náboj. Magnetické pole lze tedy pozorovat kolem elektrických vodičů, kde je zdrojem volný elektrický proud, ale také kolem magnetů, kde jsou zdrojem pole vázané elektrické proudy. Magnetické pole může být také vyvoláno změnami elektrického pole.

Nyní, kdy světlo světa spatřil antimagnetický štít, si s magnetickým polem můžeme vesele pohrávat.

Tajemství antimagnetu

Antimagnet z dílny barcelonských vědců se skládá z několika vrstev. V samém jádru je ultravodivý materiál. Ten má za úkol blokovat vnitřní magnetické pole. Nad ním je vrstva metamateriálů, tedy uměle vyrobených kompozitních (složených) látek, které se poněkud vymykají tradičnímu vnitřnímu uspořádání.

Mají v běžném přírodním prostředí nevídané vlastnosti, dokážou totiž změnit dráhu světelných paprsků. Badatelé je využívají i při sestrojení tzv. plášťů neviditelnosti. Metamateriály rovněž zabraňují změnám vlastností magnetického pole.

Důležité je, že výroba antimagnetu nevyžaduje nijak náročné technologie a štít zároveň funguje oběma směry. Smůlu má tedy jak magnetické pole, které přichází z venkovního prostředí, tak vnitřní magnetické pole.

Vojenství i medicína

K čemu je to všechno dobré? Například bezpečnostní složky si na nový vynález už brousí zuby. Lodě mohou být pomocí štítu chráněny před minami, za jejichž aktivaci je zodpovědný právě magnet. Ovšem nejen to.

Své využití bude mít antimagnetický štít i v lékařství. Pacienti odkázaní třeba na kardiostimulátor budou moci bez obav podstoupit vyšetření přístroji generujícími magnetické pole.

Ale pozor, vynález španělských vědců je také zneužitelný. Není těžké si představit situaci, kdy terorista vybavený magnetickým štítem oklame na letišti detektory a bez problémů si s sebou do letadla přinese samopal.

Badatelé si jsou tohoto problému vědomi a připravují metody, které by těmto nenadálým okolnostem měly zabránit.

Bez magnetického pole by nebylo života

Magnetické pole má i naše planeta. A můžeme být vděčni, že je má, protože jinak by život na Zemi nebyl možný. Magnetosféra Země totiž nedovoluje smrtonosným elektricky nabitým částicím slunečního větru dostat se na povrch planety. Nabité částice musejí při svém pohybu sledovat siločáry magnetického pole.

Magnetická síla je generována dynamem, které má Země ve svém nitru. Vzniká třením při rotaci vnějšího polotekutého zemského jádra a pevného vnitřního jádra. Podle výzkumu paleomagnetismu hornin se předpokládá existence magnetického pole už před 3,9 miliardy let. Magnetické pole Země sahá až sto tisíc kilometrů daleko od planety.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz