Domů     .Top
Nová technologie dokáže ohlídat infuze
Milan Koukal 20.1.2012

Ležíte na lůžku operačního sálu, kolem vás se rojí lékaři a jejich pomocníci. Dříve, než po anestezii tvrdě usnete, možná si všimnete „kapaček“, ze kterých vedou hadičky ukončené na různých místech vašeho těla. Sehrají důležitou roli, až skalpel a další náčiní dychtivě zajedou do masa.

Jako se stěží dají srovnávat dávné telefony a dnešní inteligentní mobily s dotykovými displeji, není možné srovnávat ani klasické infuzní pomůcky s jejich moderními potomky.

Na začátku bylo klíčové zajistit přesné dávkování podávaného léku, aniž by u pacienta musel být neustále přítomen zdravotník. Posléze se do popředí zájmu dostaly nejrůznější bezpečnostní prvky, jako například detektor vzduchu v infuzním setu či alarm upozorňující na vyčerpání léku.

Už přes 60 let

Infuze se užívá pro parenterální výživu, tedy výživu mimostřevní, kdy postižený nemůže přijímat potravu ústy. Tímto způsobem získává všechny potřebné cukry, aminokyseliny a tukové emulze. Jindy se infuze pacientovi podává v případě, že dojde k poruše složení a množství tělních tekutin.

Poslouží i jako náhrada krevní plazmy. Přístroje přesně odměřují množství podávaných léků nebo výživy a mohou se použít i při transfuzích.

Podává se obvykle 500 a více mililitrů tekutiny během delší doby (zpravidla hodin nebo dnů).

Na infuze (na rozdíl od málo objemových injekcí) se kladou mnohem přísnější kritéria, protože do organismu vpravují mnohem více kapaliny.

V roce 1951 vlil pacientům léky do žil první lineární dávkovač na světě. Tak začala tradice infuzních pump neboli perfusorů. S nadcházejícím časem se stále více zdokonalovaly.

Na přesnosti velice záleží

V roce 1968 spatřil světlo světa první Infusomat – nezbytný doplněk stávající stříkačkové pumpy zvané Perfusor. Infusomat umožňoval přesné dávkování velkých objemů infuzních roztoků. Své uplatnění našel nejprve na jednotkách intenzivní péče, dialyzačních střediscích a dětských odděleních.

Pomáhal tedy všude tam, kde je důležité bezpečně a přesně dávkovat infuzní roztoky.

Objem podávaný pumpou se dal volit v rozmezí od 7 do 1000 ml/hod. pouhým otočením knoflíku – dokonce i kdykoliv během podávání infuze, což umožňovalo bezprostředně reagovat na průběh léčby a upravovat léčebný režim.

Hlavní je bezpečnost

Infusomat secura se objevil na trhu roku 1982 a znamenal různá zlepšení dosavadní osvědčené technologie: mikroprocesory, systém alarmů, dokonalejší bezpečnostní opatření a ještě přesnější dávkování. Velký význam se kladl na bezpečnost.

Standardním prvkem se tak stal např. přídavný zvukový alarm. Způsobil poplach, když se náhodou vyprázdnila infuzní láhev nebo došlo k poklesu elektrického napětí. Okamžitě reagoval i na možné nejrůznější chyby obsluhy.

Zařízení váží jen 1,4 kg

Nové technologie se uplatnily při vývoji pumpy Infusomat fm, která začala ve zdravotnictví pomáhat od roku 1993. Dá se připojit ke všem současným systémům řízení dat (data management system), monitorům, počítačům atd.

Lze ji rovněž použít jako součást celého systému řízení bilance tekutin (fluid management system).

Infusomat Space – nejnovější hit v současné nabídce má hmotnost pouhých 1,4 kg. Flexibilní přístroj je vhodný pro všechna oddělení (chirurgie, intenzivní péče, standardní oddělení atd.). Tak odsouvá do pozadí používání specializovaných pump. Znamená světovou špičku v bezpečnosti podávání léčiv a datové komunikace.

Nejmodernější perfusor sám sbírá zkušenosti

Nynější systémy pracují se složitým softwarem, do jehož paměti se ukládají údaje o podávaných léčivech, jejich množství i rychlosti podávání. Přístroje mají vlastní tlaková čidla, bezpečnostní alarmy a dokážou samostatně vypočítávat rychlost dávky.

Mimo to jsou v softwaru naprogramovány limity pro jednotlivá léčiva, což opět snižuje možnost omylu.

Současné perfusory většiny výrobců mají po technické, uživatelské i designové stránce vysokou úroveň a přesně a bezpečné dávkují léky.

Náskok však získala poslední generace perfusorů typu Space. MUDr. Jan Bláha, PhD., z Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Všeobecné fakultní nemocnice v Praze konstatuje: „Tento perfusor již není pouze mechanickým přístrojem, ale pomocí vlastního rozhodovacího algoritmu v rámci systému SpaceControl se přímo podílí na vlastní léčbě.

Dokonce se umí poučit z předchozího průběhu léčby a dokáže se mu přizpůsobit. Jde mu to dobře, protože se nedopouští lidských chyb a omylů.“.

Nebude chybět ani dálkové ovládání

Díky nově využívaným technologiím mohli někteří pacienti po dlouhé době opustit nemocniční zařízení. S lehkým přenosným perfusorem na baterii mohou být i doma nebo na cestách a stále mají zajištěn potřebný přísun léčiv.

Stejných principů se využívá rovněž při transportu pacientů v sanitních vozech nebo i ve vrtulníku. Aktuálně se vývojáři snaží přizpůsobit perfusory, aby bylo možné bezpečně měnit dávkování infuzí na dálku.

Společnost B. Braun již na světový trh dodala 1 300 000 osvědčených infuzních pump. V současné době poslední generace perfusorů typu Space pomáhají každý den zachraňovat lidské životy na desítkách zdravotnických pracovišť v celé naší republice.

Tak to k(l)apalo kdysi…

*Různá léčiva, zejména přírodního původu, mají historii dlouhou až tisíciletí. Do těla pacienta se dostávala především orálně (ústy). Výrazným pokrokem se stal v roce 1650 vynález injekční stříkačky. Přisuzuje se francouzskému fyzikovi a matematikovi Blaisi Pascalovi (1623–1662).

První nitrožilní injekční stříkačka se začala používat kolem roku 1760, injekční jehla přibyla v roce 1844.

*Původní stříkačky a stříkačky větších rozměrů se vyráběly ze skla, pístní tyč bývala kovová. Přibližně od 50. let 20. století jsou běžnější stříkačky plastové, menších rozměrů. Účelem injekční stříkačky je nasání její komory určitou tekutinou (např. lék, sérum) a její následná injektace (vstříknutí) na požadované místo. Injekce však může vpravit do těla jen velmi omezené množství tekutiny.

*Historický převrat v lékařské péči nastal v roce 1951. Tehdy tvůrci ze společnosti B. Braun Melsungen ve spolupráci s německým lékařem Robertem Hessem přivedli na svět symbolického pradědečka dnešních perfusorů – první lineární dávkovač na světě.

U něj se konstantní rychlostí automaticky stlačoval píst injekční stříkačky. Na rozdíl od jednotlivých vpichů tak do organismu dodával mnohem větší množství tekutiny různého druhu, navíc po delší dobu, než trvá pouhé píchnutí injekcí.

Se standardní rychlostí 1 ml/min. byl určen pro podávání vazodilatačních látek. (Především rozšiřují cévy, pomáhají prokrvovat svaly, mozek atd.).

Nové perfusory chrání i zdravotní sestry

Dokážete si představit, že zdravotní sestra musí u obyčejného napíchnutí infuze provést až 100 dílčích činností? Přitom takových procesů často udělá i desítky za den. Nové přístroje zdravotníkům náročnou práci značně ulehčují.

Navíc jim „kryjí záda“ díky mnoha bezpečnostním prvkům – včetně akustických alarmů, které je upozorní, že se něco děje. Využívání dalších moderních technologií má rovněž zvyšovat bezpečnost pacientů.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz