Domů     .Top
Bude nás od letoška konopí léčit legálně?
Michal Andrle 20.1.2012

Odborníci předpovídají, že letošní rok přinese výrazný zlom ve válce, která se u nás odehrává již dlouho. Bojují v ní mezi sebou příznivci a odpůrci konopí setého. Nejde však o feťáky holdující marihuaně, ale o slušné lidi, kteří chtějí využívat konopí pro léčebné účely.

Hlavní roli ve sporu hraje až 350 cm vysoká jednoletá bylina,  rozšířená po celém světě. Obsahuje asi 60 látek, které se obecně nazývají cannabinoly. Jsou zde organické kyseliny, sacharidy, fytosteroidy, terpeny atd.

Cannabidiol léčí záněty, tlumí bolest a působí antimikrobiálně.

Delta-9-tetrahydrocannabiol neboli THC se proslavila jako oblíbená lehká droga vyznavačů „marjánky“, „trávy“ či „tabáku smíchu“.

Nejvíce THC obsahuje pryskyřice v sušených listech a samičích květech. Běžný obsah „omamného“ THC v konopí je 5–15 %. THC má nejsilnější psychotropní účinek a je mezinárodně kontrolovanou látkou.

Vláda Jana Fišera v prosinci 2009 rozhodla, že lidé mohou beztrestně pěstovat pouze pět rostlin. Marně se nemocní vymlouvají, že konopí používají – velmi úspěšně – na tišení ukrutných bolestí.

Cannabidiol je nejnovější nadějí

Po dlouhé době, kdy dominoval zájem – nejen tzv. feťáků – o odrůdy Cannabis s THC, jsou nyní předmětem pozornosti odrůdy obsahující Cannabidiol-CBD.

Tato látka nepůsobí na psychiku, ale má zdravotní účinky. Reguluje euforické pocity, které uživatelé mají po konzumaci THC.

Kladné účinky může mít při léčbě revmatoidní artritidy, cukrovky, alkoholismu, epilepsie, infekcí odolným proti antibiotikům, neurologických poruch… Pokles psychoaktivity vytváří další převratné možnosti léčby pro nemocné, kteří potřebují pomoc při depresi, bolesti, úzkostlivých stavech či křečích.

Vědecké výzkumy teď potvrzují, že látky z konopí mohou účinně zahánět i strašáky, jakými je Parkinsonova choroba, roztroušená skleróza, anorexie, zánětlivá onemocnění střev, maligní nechutenství (při chemoterapii rakoviny nebo AIDS), neuropatická bolest, nevolnost a zvracení, astma, migrény, zelený zákal (snížení nitroočního tlaku) a další.

S vaničkou nevylévat dítě

Výčet desítek druhů trápení najdeme v „Petici za legislativní změny zpřístupňující pacientům v ČR republice léčbu konopím a umožňující jeho výzkum.“ V dokumentu z 15. 8. 2011 signatáři požadují, aby naši pacienti měli stejná práva na léčbu jako v Německu, Švýcarsku, Španělsku, Kanadě, USA, Izraeli, Nizozemí, Itálii a jinde. Petici podepsali i četní renomovaní lékaři.

Upozorňují, že odpírat konopí pacientům pro léčbu z důvodu zákazu nelegálních drog lze přirovnat k vylévání vaničky i s dítětem. Vždyť mnoho rostlinných a chemických preparátů, které se pro léčbu využívají, jsou běžně vysoce návykové opiáty.

Vítězí zdravý rozum?

Loni na podzim se zrodila expertní pracovní skupina Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky zaštítěná předsedkyní Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Miroslavou Němcovou. I premiér Petr Nečas koncem roku odpověděl petičnímu výboru za léčebné využití konopí:  „Jsem přesvědčen, že by zákonný rámec v oblasti nakládání s omamnými a psychotropními látkami neměl zásadně bránit léčebnému využití konopí…“.

Pokud vše projde mlýnem politických orgánů, mohly by být účinné medikamenty z konopí v lékárnách už letos.

Více se dozvíte:

www.lecebnekonopi.cz

Konopí je světoběžníkem

*Vědci zbytky konopného vlákna, staré 6000 let, objevili v Číně. Tam se používalo mj. k léčbě malárie a revmatu.

*Z Asie se rozšířilo do Afriky. Dokazují to např. Hotentoti a Křováci, kteří „pramenem štěstí“ léčí malárii, úplavici, sněti a horečky.

*V Evropě se po staletí konopí používalo k léčbě astmatu, kašle, epilepsie, proti bolestem, při poruchách spánku, na kožní problémy.

*Napoleon se vydal do Ruska i proto, že zatoužil po jeho konopném bohatství.

*Kolumbus konopí dovezl za Atlantik,  do „Nového světa“. Užívalo se při léčení lidí i zvířat.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz