Domů     .Top
Zachrání pot lidské životy?
Martin Janda 22.12.2011

Nedávná tragédie v Turecku, kdy tuto zemi postihlo ničivé zemětřesení, opět rozproudila debatu o metodách záchranářů. Se svou troškou do mlýna přispěli i badatelé z Velké Británie, Německa a Rumunska. Ti přišli s revolučním nápadem – zasypaným nešťastníkům by mohl zachránit život jejich vlastní pot!

Vědci pracují na sestrojení přístroje, jenž svými senzory detekuje pot lidí, zaživa pohřbených pod troskami domů. Nový aparát by měl být citlivý nejen na pot, ale i na dech nebo na molekuly, které obsahuje živá kůže.

Dobrovolné zasypání

Testy, na jejichž konci má vzniknout chytrý záchranář, byly docela drsné. Osm dobrovolníků se nechalo zasypat sutinami z betonu, oceli a skla, tedy z materiálů, ze kterých se současné budovy staví nejvíce.

Detektory rychle rozpoznaly přítomnost oxidu uhličitého, amoniaku, ale třeba také acetonu.

Proč zrovna těchto látek? Ve chvílích, kdy účastníci experimentu pod sutinami spali, byla zaznamenána zvýšená přítomnost amoniaku. „Zatím netušíme, kde se amoniak vzal, každopádně jeho existence znamená, že pod troskami jsou stále živí lidé,“ podotýká spoluautor studie Paul Thomas z univerzity v britském Loughborough.

Zároveň s narůstajícím časem od doby, kdy zasypaní jedinci zkonzumovali poslední jídlo, se při testech zvyšoval objem detekovaného acetonu.

Naděje pro zaživa pohřbené

Vědci vědí, že lidské tělo v kritických okamžicích vylučuje těkavé látky. To je způsobeno tím, že tělo vydává poplašné signály a vlastně volá o pomoc.

Avšak molekuly těchto látek nezřídka vykazovaly složité reakce s materiálem, ze kterých byla zřícená stavba postavena. Záchranářům komplikovaly jejich práci i další faktory: vlhko, teplota či proudění vzduchu.

Vyvíjený přístroj si však má poradit i těmito komplikacemi. „Vývoj přístrojů na vyhledávání zavalených lidí, založený na metabolitech z dýchání, potu a kůže, má několik výhod oproti běžným technikám,“ vysvětluje Paul Thomas.

Záchranářské aparáty bude možné využít na místě události bez potřeby laboratoře. A mohou vyhledávat známky života po delší dobu. Lze je instalovat ve větším množství, než v jakém je možné nasazovat záchranářské psy, kteří podléhají únavě a ocitají se v ohrožení stejně jako jejich ošetřovatelé.

K čemu nám je pot?

*Ve vedru nebo třeba ve stresu se většina lidí potí o sto šest a sebelepší antiperspirant ztrácí účinnost.

*Pot je vodnatý výměšek apokrinních a ekrinních potních žláz.

*Oba dva typy žláz vytvářejí odlišný typ potu s odlišnou funkcí.

*Ekrinní žlázy fungují už od útlého věku a jejich sekret pomáhá v případě nutnosti ochlazovat povrch kůže a tím i celý organismus.

*Například psi se na rozdíl od člověka nepotí, a tak organismus ochlazují skrze otevřenou tlamu a vyplazený jazyk.

*Apokrinní žlázy se u člověka nacházejí převážně v podpaží, v tříslech a kolem bradavek. *Aktivními se stanou až během puberty.

*Pot z těchto žláz obsahuje bílkoviny a tuky, tedy živnou půdu pro bakterie, žijící přirozeně na povrchu kůže.

*Rozkladem těchto složek vznikají aromatické látky, jež jsou poté příčinou tělesného pachu.

Nejničivější zemětřesení od roku 1900

místo                počet obětí    rok    stupeň dle Richtera

1.Sumatra, Indonésie         283 106     2004     9,1

2.Ťan-šan, Čína             240 000     1976     8,2

3.Čching-chaj, Čína         200 000     1927     7,9

4.Kan-su, Čína             180 000     1920     8,6

5.Kantó, Japonsko        143 000     1923     8,3

6.Haiti                200 000     2010     7,1

7.Ašchabad, SSSR         110 000     1948     7,3

8.Messina, Itálie         83 000     1908     7,5

9.Peru                 50 000     1970     7,7

10.Kašmír, Pákistán         86 000     2005     7,6

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz